Wintermaatregelen op onze baan

door 22 november 2017

Nu de dagen korter en kouder worden en de fairways natter, wordt golf (nog) een stukje lastiger. Om te zorgen dat onze baan zo lang mogelijk qualifying blijft, zijn er (plaatselijke) regels die we invoeren om de golfer te helpen. In dit bericht benoemen we de meest voorkomende en lichten we ze toe.

Plaatsen

In de periode tussen 1 november en 30 april kunnen wij zelf de plaatselijke regel voor ‘plaatsen’ invoeren. Plaatsen houdt in dat je de bal mag opnemen, schoonmaken en terugplaatsen. Meestal rond de 15 cm van de plek waar de oorspronkelijke bal lag en niet dichter bij de hole. De exacte procedure staat opgenomen in de Tijdelijke Local Rules. Met deze regel kan de baan langer qualifying blijven. Pas wanneer de omstandigheden zodanig worden dat zelfs met deze plaatselijke regel geen redelijke qualifying scores meer kunnen worden gemaakt, zullen wij de baan non-qualifying verklaren. Het invoeren van deze tijdelijke local rule voor plaatsen kan ook buiten deze periode, echter alleen na toestemming van de NGF.

Tijdens ‘Plaatsen’ mag je deze bal op het kort gemaaid gedeelte dus opnemen, schoonmaken en binnen 15 cm terug­plaatsen niet dichter bij de hole.

Ingebedde bal

Als een bal ingebed ligt op het kort gemaaide gedeelte door de baan, dan mag de bal worden gedropt zo dicht mogelijk bij waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole. Het kan gebeuren dat de rough ook erg nat is. We kunnen kan in dat geval de plaatselijke regel invoeren dat ook in de rough de ingebedde bal regel toegepast mag worden. Het invoeren van deze regel mag gedurende het hele jaar, maar in de herfst en winter hebben we er vaker mee te maken omdat de banen dan vaak nat en zacht zijn.

Voorbeeld van een ingebedde bal

Tijdelijk water

Tijdelijk water is geen plaatselijke regel en komt meestal voor in de herfst. Hoe je het tijdelijke water mag ontwijken, staat beschreven in de golfregels die te vinden zijn op www.golf.nl/regels.

Tijdelijk water

Wintergreens

Ons streven is de baan vrijwel de hele winter qualifying te hebben. Maar als er winter­greens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op een tijdelijke green geplaatst moeten worden), is een baan niet qualifying. Je kunt met wintergreens dus wel vriend­schappelijke ronden spelen maar geen ronden die meetellen voor je handicap. Ook wedstrijden die periode gespeeld worden krijgen automatisch de status Niet Qualifying (NQ).

De baan kan nog wel qualifying zijn als er maar één wintergreen is. Daarnaast mag de lengte van de baan niet meer dan 50 meter verschillen met de ‘normale’ baan.

IJs, hagel en sneeuw

Wat je mag doen bij winterse neerslag staat in de golfregels beschreven. Sneeuw, ijs en hagel zijn tijdelijk water óf ‘los natuurlijk voorwerp’, naar keuze van de speler.

  • Als de hele baan bedekt is met sneeuw kun je sneeuw het beste beschouwen als los natuurlijk voorwerp: je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen zolang je maar niet de bal beweegt.
  • Als de baan overwegend groen is en je bal ligt op een klein stukje sneeuw, dan kun je sneeuw het beste behandelen als tijdelijk water; dan kun je het tijdelijk water ontwijken en droppen op een stukje gras.
  • Losse natuurlijke voorwerpen op de green mag je wegvegen en dat geldt dus ook voor hagel.
  • Je mag uiteraard ook niets doen en de bal gewoon spelen zoals hij ligt.

Rijp en dauw

Rijp en dauw zijn geen losse natuurlijk voorwerpen (het kleeft aan het gras) en zijn dus geen tijdelijk water. Je mag rijp of dauw ook niet wegvegen op de green.

Een bevroren waterhindernis

Als je bal op een bevroren sloot ligt, mag je proberen om die te spelen. De sloot blijft echter een waterhindernis, dus je mag de club niet grounden; de stok mag bij het adresseren niet het ijs of sneeuw op het ijs raken en je mag de ondergrond ook niet testen met de hand. Maar slaan van ijs is vaak geen goed idee. Het kan zelfs gevaarlijk zijn zoals onderstaande clip toont. Bovendien leidt een mislukte poging tot een hoge score.

Golfen op een bevroren wateroppervlak is een ontzettend slecht en gevaarlijk idee, en deze video laat precies zien waarom. In deze clip die naar verluidt op 18 december in Zweden is gefilmd, probeert een niet-geïdentificeerde man de bal van het ijs te slaan. Maar hij raakt uiteindelijk het ijs zelf, dat snel onder zijn voeten scheurt – waardoor hij in het ijskoude water tuimelt.

Extra aandacht voor de etiquette

In de winter groeit het gras niet en het duurt veelal tot mei voordat schade is hersteld. Greens zijn in de winter erg kwetsbaar en het is heel belangrijk dat elke pitchmark meteen gerepareerd wordt. Een golfbaan is nog kwetsbaarder bij het begin van vorst en zodra er dooi komt. De zomergreens of de hele baan moeten dan gesloten worden.

In deze video legt NGF-agronoom Niels Dokkuma uit waarom dit moet. Het gaat om het behoud van de baan en een betere kwaliteit van de greens vanaf het voorjaar.

Wat is een ingebedde bal nu precies?

Bron: NGF

Pin It on Pinterest

Share This