Bridgen in de winter

door 17 januari 2019

Dit doen wij op de Damesdag in de winterperiode 5 keer. Er wordt wel eens gezegd, wij zijn toch een golfclub en geen bridgeclub? Dan moeten we iets over de historie daarvan vertellen. Er waren tijden, dat dames (vrouwen dus) niet hoefden, mochten of konden werken. Maar zij golfden wel. Na het golfen werd er ook nog wel gebridged (dat mochten en konden zij ook, jawel). Dat gebeurde dan na de toen nog genoemde ‘Ladies Day’, geheel ongeorganiseerd en voor de gezelligheid.

Op zeker ogenblik hebben enkele dames het initiatief genomen de middag wat meer structuur te geven. Henriëtte van Dongen (gerenommeerde bridger en oprichter van meerdere bridgeclubs hier in Helmond) nam de leiding van de middag op zich.

Het hok

Jaren speelden we in het clubhuis en het ‘oude clubhuis’ (voorheen van hockeyclub HMHC, en ook in gebruik voor opslag), in de wandeling genaamd: het hok. Heel koude voeten: vloer bestond uit zand, daarop trottoirtegels en een vloerbedekking. Enkel glas. De oude ingangsdeur tochtte like hell. Wij speelden dan pas na 18 holes en begonnen om 14.00 -14.15, dat waren dan 5 rondes van 3 spellen. Maar wij vonden het fijn te spelen! We spelen nu 9 holes en starten om 13.00 uur. Na 5 wedstrijden is er een winnaar (je kunt soms niet met je eigen partner spelen) of winnend paar.

I.v.m. de verbouwing van het clubhuis konden wij vorig jaar niet terecht bij HGC, maar door bemiddeling van Ans van der Elst konden wij gebruik maken van het clubhuis van Tennisvereniging ‘De Warande’ waar wij ook heel fijn hebben gebridged na de golfwedstrijd op dinsdagochtend bij HGC.

Iedereen begrijpt dat wij op dit moment in een vijf-sterren locatie verblijven in ons, met zoveel smaak en oog voor detail, vorig jaar compleet verbouwde clubhuis. Alles straalt nu een enorme gezelligheid uit: de omgeving, die 5 of 6 tafels met bridgende dames. Aan de bar kant is nog ruimte genoeg voor andere leden én zoals met een feestje: hoe voller hoe gezelliger!

Soms een verrassende uitslag

Henriëtte van Dongen verzorgt nog steeds de wedstrijd, zij neemt de scorekaarten mee naar huis en snel daarna krijgen wij dan de uitslag van de middag. Die kan verrassend zijn, want het is een gezelligheidswedstrijd met goede en minder goede spelers/paren, waardoor soms heel verrassende scores! En dat is nu het leuke: iedereen kan mee doen en soms zit het mee en soms zit het tegen.
Overigens bestaat er ook bij nagenoeg alle golfclubs in Nederland een golfbridge wedstrijd. Daarbij wordt de score van een negen holes golfwedstrijd omgerekend in een percentage per paar. De score wordt daarna opgeteld bij het resultaat van de bridgewedstrijd. Het paar met de hoogste score van deze beide wedstrijden, is de winnaar.

Wilma van Leeuwen

Pin It on Pinterest

Share This