Droogteschade fairways

door 10 juni 2019

Het is niemand ontgaan en we hebben er nog dagelijks mee te maken, de droogte en de warmte van de zomer van 2018 hebben een aanslag gepleegd op onze fairways. De als laatste gezaaide fairways van hole 1 en 5 hebben nog niet veel kans gehad om volledig dicht te groeien.

In oktober 2018 hebben we de fairways gevertidrained met 22mm pennen, om de grond los te maken en te zorgen dat water sneller de grond in kan zakken. De fairways zijn toen ook nog doorgezaaid met roodzwenk, een droogteresistent gras-ras. Omdat dit een naaldvormig blad heeft, valt het niet zo snel op, maar zit er wel in. Tevens is roodzwenk temperatuurgevoelig. De nieuwe greens bestaan hoofdzakelijk uit roodzwenk en je ziet dan ook de oude greens op kleur komen, terwijl de nieuwe er nog aardig bruin bij liggen.

Terug bij af

Doorzaaien doen we meestal in het najaar en het voorjaar, omdat dit de perioden zijn waarin normaal gesproken de meeste regen valt. Maar de natuur wil ons nog niet ter wille zijn. Even zag het er goed uit met de wat hogere temperaturen en een paar weken regen en dit was ook meteen terug te zien, maar de droogte en de straffe noorderwind die daarop volgden, deden ons weer terug bij af belanden.

Waterschap De Dommel vaardigde een beregeningsverbod uit tot 1 mei 2019 en gelukkig mochten wij, vallend onder waterschap De Aa, starten met bijregenen. Op het moment van schrijven staat onze beregeningshaspel al acht weken elke werkdag te draaien. Het gaat er nu om de doorgezaaide stukken net vochtig te houden, zodat als de weersomstandig-heden beter worden de mat gelijk door kan starten.

Ons geduld wordt op de proef gesteld

De bemesting ligt erop en is ingeregend. Ook hebben we nu doorgezaaid met een mengsel waar ook fijnbladig Engels raai in zit en waarvan het graszaad is gecoat met een filmlaagje dat water opneemt en langzaam afgeeft om jonge plantjes meer kans te geven om te kunnen overleven in droge weersomstandigheden.

Ik weet dat het geduld van ons en onze leden op de proef wordt gesteld, maar we moeten het doen met de middelen die we hebben en de weers­omstandig­heden die we er gratis bij krijgen. Laten we het maar positief zien: de grassen die de aanslag hebben overleefd gaan straks de mat dragen en kunnen dan ook tegen een stootje.

Herbert van Hout/Arie de Vries

 

Pin It on Pinterest

Share This