Golfclub Old Course Loenen

door 23 juli 2019

Rijdend naar de Old Course Loenen denk ik aan een oude golfbaan met een lange oprijlaan, een statig clubhuis en prachtig aangelegde holes rondom eeuwenoude bomen en mooie waterpartijen. In Loenen aan de Vecht aangekomen blijft van dat beeld alleen die lange oprijlaan over. De baan en de club bestaan pas tien jaar.

Nabij de baan is bij archeologisch onderzoek een ijzeren kolfslof gevonden die vergelijkbaar is met het blad van een gewone golfclub. Deze vondst ondersteunt de overlevering dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is geboren. Vandaar de naam Old Course Loenen.

Een sfeervol clubhuis

Het clubhuis is een moderne rietgedekte boerderij die op een terp staat. Het geheel, met open haard, leuke zitjes en terras, straalt sfeer uit. Afspraak maken over een teetime gaat soepel via de in dienst van de club zijnde caddiemasters.
Het is een mooie polderbaan waarin hoogteverschillen en veel bunkers zijn aangebracht. De lengte van de baan is nagenoeg gelijk aan die van onze baan: er zijn vier par-3 en par 5 holes. De moeilijkheidsgraad ligt beduidend hoger. Je krijgt maar liefst zes slagen meer dan bij ons. De fairways en de greens liggen er uitstekend bij (zie foto). De baan kent veel waterpartijen die het landschap doorsnijden.

Het Amsterdam-Rijnkanaal en de mooie toren van Loenen grenzen aan de baan. Naast het golfspel zie je voortdurend containerschepen op het kanaal, treinen op het spoor daarnaast en vliegtuigen in de lucht. Je moet je dus goed op de bal blijven concentreren. Op een van de fairways troffen wij nog een rivierkreeft aan.
Hier zouden de kraaien in Helmond wel raad mee weten.

Na afloop van onze ronde hadden wij het bij de koffie nog over de af en toe harde wind die er stond. De medewerker daar zei dat ze dat bij hen geen wind maar een briesje noemen.

Een moeilijke baan.

De Old Course Loenen is een mooie en best moeilijke baan en daardoor zeer de moeite van een bezoek waard. Of hij in mijn top drie van de Golfalliantie komt, kan ik pas later oordelen. Vanaf HGC ´Overbrug´ is het vijf kwartier rijden. Als de thuisreis in de namiddag valt, komt daar vanwege alle files ongeveer een half uur bij.

Piet de Jager

Pin It on Pinterest

Share This