Door de baan

door 4 september 2019

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft begin juni aangegeven vast te houden aan het verbod per 2020 op het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het beheer van sportvelden.

Zoals eerder besproken in het stukje over de greendeal zijn we de laatste jaren actief om te streven naar chemievrij beheer op de golfbanen. Wat komen we zoal tegen op de greens en hoe gaan we daarmee om?

De meest voorkomende schimmelziektes waar we mee te maken hebben zijn vooral, zomer en winter fusarium, omval ziekte, Brown patch, take all patch en dollarspot.

Bij fusarium is het vooral visueel dat de aantasting aanwezig is, maar heeft het weinig effect op het rollen van de bal. Bij dollarspot is het vooral de schade die het veroorzaakt, er ontstaan echt gaten in de mat en een green kan binnen 24 uur geheel aangetast worden, met zeer vervelende gevolgen. Deze ziekte zien we vooral bij heet weer met een hoge luchtvochtigheid. Door vaker te rollen en minder te maaien (minder maaiwondjes) sweepen, zodat het gras zo droog mogelijk blijft, proberen we te anticiperen op de weersomstandigheden, de schimmels zijn aanwezig maar alleen bij bepaalde omstandigheden actief en dus zichtbaar.

De greens

Ook het onderhoud aan de greens passen we aan aan de weers­omstandig­heden, zoals bezanden en beluchten met vaste of holle pennen, doorzaaien en viltbestrijding. Nu hebben we ook te maken met oude en nieuwe greens op onze baan, waardoor we er op verschillende manieren naar moeten kijken.

In de oude greens zit volop bodemleven, terwijl zich dat bij jonge greens nog moet ontwikkelen. De vochthuishouding is totaal verschillend en ook het grasbestand moet zich nog ontwikkelen. In de loop van de jaren zal het struisbestand groeien richting de verhouding in de oude greens. Daarmee zal de greensnelheid ook dichter bij elkaar komen te liggen.

Rondeplekken-ziekte

Wat we ook zien bij de nieuwe greens is dat ze aangetast zijn door rondeplekken-ziekte. Deze ziekte komt meestal voor bij hele jonge greens en zal na een paar jaar verdwijnen; ook deze aantasting is alleen van visuele invloed en wordt ook wel ontginningsziekte genoemd. Zoals eerder beschreven is het bodemleven bij jonge greens verre van optimaal en voedingstoffen zijn dan ook veel eerder uitgespoeld, ‘sneller leeg’ zoals wij dat noemen. Dus een goede groei en gezonde omstandigheden in de greens houden is van belang om ziektes te onderdrukken en voor ons de uitdaging daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Herbert van Hout

Pin It on Pinterest

Share This