Dorpswaard

door 9 september 2019

Golfvereniging De Dorpswaard ligt aan een dode tak van de Maas, genaamd ‘Het gat van Sientje’. En die Sientje was een vroegere eigenares en uitbaatster van het café aan de dijk aldaar. Het clubhuis staat altijd op stelten. Dat heeft niets te maken met feestvierende leden, maar het staat op palen omdat het gebouwd is in de uiterwaarden van de Maas.
De baan is met 5926 meter ruim 500 meter langer dan die van HGC ‘Overbrug’ en hij is ook de langste van alle Golfalliantie banen. Alle tees en greens zijn opgehoogd opdat zij in de winter droog blijven. Die opgehoogde greens vragen een aparte benadering: je moet ze hoog aanspelen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de tweede negen holes zijn er telkens andere tees.
Er zijn 5 par-5, 9 par-4 en 4 par-3 holes. Je krijgt 4 slagen meer dan bij ons. Leden verzorgen als vrijwilliger de caddiemaster- en de marshal-diensten.
Met de caddiemasters (alleen ‘s morgens aanwezig) kun je snel en goed afspraken maken en de starttijden voor de hele dag zijn voor zover bekend op scherm zichtbaar bij binnenkomst in het clubhuis. ‘s Middags kunnen tee times en andere reserveringen met het medewerkers van het restaurant worden afgesproken.

Prachtig uitzicht

De marshals zijn in principe in de morgen en de middag aanwezig. Zij bewaken de starttijden en zorgen voor een goede doorstroming van de flights in de baan. Wij werden bijvoorbeeld 10 minuten voor onze afslag al uit het clubhuis opgehaald.
De baan ziet er prachtig uit. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over diverse holes met diepgroene fairways, de natuur, de Nijlganzen, de mooie luchten, de driving range met waterballen en natuurlijk het gat van Sientje. De routing in de baan is met name bij de holes 4 en 5 niet direct duidelijk, maar als je de tweede negen speelt is het geen probleem meer.

Al met al een erg prettige baan om op te spelen. Uitdagend en moeilijk genoeg door de vele afwisselingen: smalle en brede fairways, verhoogde greens, veel bomen, winden en waterpartijen. Verder is de baan goed onderhouden. Komt te zijner tijd in mijn top drie van de Alliantiebanen.
De afstand vanaf HGC ‘Overbrug’ is 63 km en is te doen in iets meer dan drie kwartier.

Piet de Jager

Pin It on Pinterest

Share This