Een club waar muziek in zit en nog veel meer…

door 9 september 2019

Meint Veninga (69) is al enige tijd lid van de HGC ‘Overbrug’ en woont vanaf 2000 in Stiphout. Hij is sinds 2015 voorzitter van het Helmondse mannenkoor Lambardi.
Meint is van geboorte een echte Groninger en zijn jonge jaren heeft hij eveneens in het Groningse doorgebracht. Na MULO-B en HBS-B heeft hij natuur- en wiskunde gestudeerd aan de TH Twente en aan de Universiteit in Groningen zijn studies Bedrijfseconomie en Register Accountant afgerond.
Eigenlijk wilde Meint vroeger piloot worden, maar een bril gooide roet in het eten. Na anderhalf jaar op de KMA in Breda is hij overgestapt naar een, wat hij noemt, normale studie. Op de KMA is hij gaan roeien en dat is hij blijven doen bij EUROS op de TH in Twente. Daarnaast vervulde hij daar bestuursfuncties.

Vaak verhuizen

In zijn werkzame leven heeft Meint in binnen- en buitenland diverse functies bekleed voor Philips, KNPBT en Sphinx. Van 2000 tot en met 2009 is Meint lid en voorzitter van de Raad van Bestuur van Gamma Holding geweest. Behalve technische textielproducten als matrastijk, zeildoek en industriële filters was Gamma Holding ook de moeder van het unieke Helmondse bedrijf Vlisco, de maker van de prachtige batikstoffen voor met name de West-Afrikaanse markt. Daarvoor moest Meint, met echtgenote en twee kinderen, vaak verhuizen en is hij woonachtig geweest in Valkenswaard, de USA, Eersel, Taiwan en Beekbergen. Meint is maatschappelijk ook altijd actief geweest en wel als toezichthouder van het Elkerliek Ziekenhuis en het Muziekgebouw Frits Philips. In Helmond als voorzitter van het Kasteel van Sinterklaas en bij de Rotary als voorzitter van het Drakenbootfestival.

De sport

Sport heeft gedurende zijn werkzame leven altijd een belangrijke rol gespeeld. Op zijn vele buitenlandse reizen hadden zijn loopschoenen een vaste plaats in zijn reiskoffer. Hardlopen deed Meint meestal alleen, want je kunt op deze manier de week nog eens door je heen laten gaan en het hoofd weer leegmaken.

Naast zijn favoriete Zevenheuvelen Loop en andere lopen was het sluitstuk de marathon van Berlijn in 2010. Een beetje een masochist moet je daarvoor wel zijn, heeft hij ervaren. Na zijn pensionering werd het fietsen. Met inmiddels al vele mooie beklimmingen als de Alpe d’Huez, de Mont Ventoux, de Stelvio en de Marmotte als hoogtepunten. Meint is in aanraking gekomen met de golfsport via allerlei zakelijke uitnodigingen. Diep in zijn hart vond hij dat eigenlijk geen echte sport, zeker als je het vergelijkt met het fysieke lopen en fietsen.

Gaandeweg is dit idee verdwenen en loopt hij, in alle vroegte, trouw tweemaal per week zijn golfrondje met zijn golfmaatjes. Hij is onder de indruk van wat er de laatste jaren allemaal bij HGC ‘Overbrug’ tot stand is gebracht. Eerst de transformatie naar een volwaardige 9 holes baan en ook niet te vergeten de upgrade naar Clubhuis TIEN. De aandacht voor de jeugd spreekt hem ook aan.

Er zit dus ook heel veel muziek in onze golfclub. Muziek is sinds 2015 een belangrijkere rol in zijn eigen leven gaan spelen. Daarvoor was het passief genieten van klassieke muziek met een regelmatige concertbezoek. Ooit was het zijn vurige wens om na zijn pensionering trompet te leren spelen. Organisatorisch was de basis gelegd via zijn commissariaat bij de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia, maar muzikaal werd het hem ten sterkste afgeraden met als enige ervaring één jaar blokfluitles op de lagere school. Daarvoor is Lambardi in de plaats gekomen, want naast voorzitter is Meint bij zijn koor ook actief als bariton en is hij bezig zijn bescheiden zangtalent verder te ontwikkelen. Het gaat goed met het Helmondse mannenkoor Lambardi, maar ze kunnen nog altijd enthousiaste jonge 35+ koorzangers gebruiken voor het prachtige zang vak en……. iedereen kan het, onder andere via de koorschool van Lambardi, leren.

Arie de Vries

Pin It on Pinterest

Share This