De herfst doet zijn intrede

door 29 oktober 2019

Dit betekent dat we minder gaan spelen en dat er even geen belangrijke wedstrijden meer zijn op de club. Dit is dus de perfecte periode om aan uw golfspel te gaan werken. De periode van oktober tot en met de Kerst is ideaal om aan uw techniek te sleutelen om in de periode na de Kerst alles onbewust bekwaam te maken, zodat u in april zonder na te denken over uw swing, chip, of bunker enz. weer heerlijk kunt genieten van een goed gespeelde ronde op de golfbaan. Dit geldt voor de trouwe spelers zo, maar ook zeker voor u. Nu is de tijd aangebroken om er energie in te steken.

Op de golfbaan gebruiken we vaak 12 of 14 keer de driver bij de afslag. Vandaar dat ik deze belangrijke slag als eerste met u wil gaan bespreken. Door te werken met Trackman is data een normaal gebruik geworden tijdens de les. Trackman meet 26 waardes, zoals spin, zwaaibaan, impact, attack angle, enz. Niet al deze gegevens zijn van belang, maar ik ga er eentje uitlichten om meer meters uit uw driver te krijgen. Het geheim om tot 10-25 meter verdere drives te slaan zit hem in de hoek waarmee je de bal met de driver raakt!!!!

De bal met de juiste hoek de lucht in slaan zorgt voor verdere drives met minder backspin

Vaak wordt gedacht dat louter clubsnelheid de enige oorzaak is voor lange drives. Hoe harder je de club swingt, hoe verder je drives gaan. Hoe kan het dan dat sommige spelers die duidelijk minder snel swingen toch verder slaan dan de eerste de beste power hitter? Hoe kan het dat J.B. Holmes gemiddeld 15 meter verder slaat dan Tiger Woods met exact de zelfde clubsnelheid? Het antwoordt: hij creëert de optimale vertrekhoek door de bal in de upswing te raken. In mijn lessen neem ik vaak de driver over van degene die les heeft bij mij. Ik ga dan met de driver van deze persoon met minder snelheid dan de persoon de bal in de upswing raken en dan komen we vaak tot de conclusie dat het niet aan de driver ligt, maar aan de persoon die er achter staat. Meestal bereik ik dan een afstandsverschil van tussen de 18 en 25 meter. En dan zijn we er. Dat wil ik ook. Dus in plaats van weer een nieuwe driver van € 600.= te kopen kan je je geld beter besteden aan goede les, waarin we op zoek gaan naar het optimale voor u.

Hoe bereik je de optimale launch angle?

Om je drives te optimaliseren dien je de bal opwaarts te raken. Dit laat je vertrekhoek toenemen zonder dat je loft (schuinte) aan het clubblad toevoegt. Je creëert minder spin en de energie die je op de bal overbrengt neemt toe.

Een neerwaarts slag

Als je met de driver ook maar iets naar beneden slaat, al is het maar een paar graden, dan is het onmogelijk om ook maar enigszins in de buurt te komen van de optimale launch angle te komen. Bij een swingsnelheid van ongeveer 135 km/uur (gemiddelde clubgolfer) hoort een optimale vertrekhoek van 17 graden. Als je drie graden naar beneden swingt dan heb je een driver nodig van 20 graden voor de optimale vertrekhoek te bereiken???? Deze drivers bestaan nog niet…

Een rechte slag

Het klinkt misschien logisch te veronderstellen dat het clubhoofd van de driver parallel langs de grond beweegt als je de bal raakt. Helaas berooft dit je van die extra meters balvlucht die nodig zijn om de bal die extra carry te geven. Metingen geven aan dat dit je al 12 meter scheelt in carry.

Opwaartse slag

Metingen met de Trackman geven aan dat als je de bal met een opwaartse slag raakt je verdere drives met minder spin slaat. Zonder je swingsnelheid te verhogen! De opwaartse slag optimaliseert de vertrekhoek, verlaagt de spin en voegt extra snelheid toe aan de bal, omdat er meer energie wordt overgebracht van het clubhoofd op de bal. Dat is een verbetering van drie factoren met slechts één wijziging.

Hoe krijg je de optimale vertrekhoek?

Wanneer u met Trackman les volgt dan zien we bij elke slag de snelheid van de swing. Daarnaast kijken we naar de attack angle. Meten is weten; wanneer we een bal in de opwaartse slag raken zien we meteen dat we meer afstand hebben bereikt. Dat is wat we allemaal toch willen.

Hoe bereik u dit?

Allereerst is de set-up van belang om dit voor elkaar te krijgen:

  • Balpositie is aan de binnenkant van de linkervoet.
  • De bal tee je een halve bal boven je clubblad op.
  • Tilt (dit wil zeggen dat je je gewicht voor 60% op rechts brengt door je borstbeen naar achter te kantelen). Een goede test is: wanneer je met de rechterhand de bovenkant van je knie kan raken dan is er voldoende tilt gecreëerd en hou je dus de ogen op de achterkant van de bal.
    Dit geeft een gevoel van opwaarts swingen.
  • Handen zitten gelijk of iets achter de bal.

Een goede drill is om te checken of je neerwaarts of opwaarts swingt is een leeg ballendoosje (sleeve) en leg deze een griplengte voor je bal neer op de mat/gras. Swing de bal van de tee zonder het doosje te raken. Met deze drill weet u zeker of u het goed of fout doet.
Even nog wat data en dan hoop ik u snel te mogen begroeten bij een van onze wintercursussen om ook uw spel op tijd op orde te hebben voor het nieuwe seizoen.

Clubhoofd snelheid ongeveer 125 km/uur:

  • -5 neerwaarts raken: 156 meter carry
  • 0: 167 meter carry
  • +5 opwaarts raken: 195 meter carry

U ziet dat er dus duidelijk grote verschillen zijn in alleen één facet van de swing.

Bent u benieuwd hoe u swingt met uw driver neem dan rustig contact met ons op en we helpen u graag verder slaan.

Met swingende opwaartse groet,
Arthur Kleeven

Pin It on Pinterest

Share This