Open brief

door 16 april 2020

Beste meneer Rutte,

Begrijpt u het nog? Lege golfbanen. Aan huis gekluisterde ‘bejaarden’. Geen bezoek kunnen ontvangen. Nauwelijks of niet de straat op. Geen bezoeken aan parken of bossen. Bestaan ze nog die 65-plussers, die gevaar lopen door het corona-virus te worden gegrepen. Oh ja, ze mogen nog wel naar de televisiebeelden kijken van jongeren die er massaal op uit trekken, feesten organiseren, bouwmarkten bezoeken en naar de markten gaan. Och ja, er wordt wel tegen opgetreden, maar toch, ‘slechts’ 1.800 bekeuringen in een weekend is niet veel!

Actieve ‘oudjes’

Maar meneer Rutte, kent u ze die 65-plussers die nog midden in de maatschappij staan. Die niet alleen maatschappelijk actief zijn, maar zo af en toe ook nog graag bewegen? En ja, velen van hen zijn nog actieve golfers. Had u niet verwacht hè? Maar een golfclub heeft meestal 50% oudere leden, die graag nog eens negen of achttien holes willen spelen. Het is geen contactsport en er is voldoende ruimte om anderhalve meter uit elkaar te blijven. Ik zou zeggen: per definitie staat men meestal meerdere meters van elkaar af. En ja, vaak speelt men met de eigen partner of met een familielid. Het is dé sport om buiten te zijn en wat aan de conditie te kunnen doen. Realiseert u zich dat u deze mensen opsluit in hun eigen huis? Vaak onmogelijk om binnenshuis aan de zo nodige bewegingsruimte toe te komen. Het verouderingsproces wordt daardoor versneld en zal op korte termijn leiden tot veel hogere gezondheidskosten.

Meneer Rutte, gebruik uw verstand

Mag ik u vragen, meneer Rutte, om uw verstand ook eens te laten werken ten gunste van deze grote groep 65-plussers. Laat hen één of twee keer per week lopen over de nu zo stille golfbanen. Geef hun het genot om te genieten van dit mooie spel, hun zinnen te verzetten en nog eens in de buitenlucht te komen. Oh ja, je komt ze nu wel tegen fietsend over de golfparken. Maar golfen, nee dat kan niet. En laten we dan ook enkele regels afspreken, zoals tot 12.00 uur mogen alleen 65-plussers afslaan. Nooit meer dan drie personen tegelijkertijd in een flight. Bij het zoeken van een bal kan dat alleen door één persoon. We hebben uitstekende cadiemasters die dit kunnen controleren.
Na afloop een kopje koffie op het terras dat uitstekend geschikt is voor de anderhalve meter-economie. En vooruit, we spreken af dat we geen alcoholische dranken zullen nuttigen.

Alsjeblieft meneer Rutte, laten we de actieve 65-plussers uit hun huizen halen en ze laten genieten van de buitenlucht. Dat maakt het ook mogelijk de andere maatregelen na te leven en niet al te depressief uit deze moeilijke periode te komen.
Snapt u het nog: parken, natuurgebieden, bouwmarkten, markten en feestjes worden massaal bezocht. Actieve golfers, vaak 65-plussers, worden verstoken van bezoek, vooral (klein)kinderen, en opgesloten in hun eigen woningen. Op de golfbanen zijn ze veilig en blijven langer gezond. Laat voor hen op dit punt op 28 april as. enige versoepeling plaats vinden!!

Fons Jacobs,
Voorzitter redactiecommissie Evergreen

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This