Course en Slope Rating

door 30 juni 2020

Bron: NGF

Om een goed werkend handicapsysteem te hebben worden alle golfbanen beoordeeld op het gebied van lengte en moeilijkheid tijdens het golfen. Op basis van deze beoordeling (“rating”) wordt bepaald hoeveel slagen golfers nodig hebben op een bepaalde baan om hun handicap te spelen. Het systeem dat wordt gebruikt om deze banen te meten is het USGA Course Rating Systeem.

Course Rating – Moeilijkheidsgraad van de baan

Bij het in kaart brengen van de moeilijkheidsgraad van een baan wordt gekeken naar het landingsgebied van een bal vanuit het perspectief van twee type golfers: scratch- (hcp 0) en bogeygolfers (hcp 20). Liggen er in die landingsgebieden hindernissen, staan er bomen of maakt de hole een bocht? Of is het landingsgebied gemakkelijk omdat het vlak, breed en kort is gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogeygolfers treffen bij hun tweede slag en natuurlijk op en rond de greens. Voor iedere tee (oranje, rood, blauw, geel en wit) wordt de Course Rating opnieuw bepaald.

Slope Rating – Playing handicaptabellen

Als de moeilijkheidsfactoren per hole en per kleur tee in kaart zijn gebracht kan de Slope Rating worden bepaald. Dit geeft het aantal slagen aan dat een speler extra ontvangt ten opzichte van een speler met handicap nul. Hoeveel slagen dit precies zijn, is per baan afhankelijk en terug te zien in de playing handicap-tabellen die op een club aanwezig zijn, of op het Informatieplein. Golfers zien in apps zoals de app GOLF.NL hoeveel slagen ze op een hole krijgen.

Workshop wegwijs in Course Rating

Elk jaar organiseert de NGF meerdere workshops ‘Wegwijs in Course Rating’, voor onder anderen baancommissarissen en (hoofd)greenkeepers. De workshop is bedoeld om informatie te geven over de factoren die de Course Rating bepalen en de invloed die onderhoud aan een baan op de Course en Slope Rating heeft. Houd de NGF-agenda in de gaten voor informatie en aanmeldingen.

Course en Slope Rating in het Wereld Handicap Systeem 

Op 1 januari 2021 wordt in Nederland het Wereld Handicap Systeem geïntroduceerd. Het USGA Course Rating System is opgegaan in het WHS en heet nu het Course Rating System. Course Ratings van Nederlandse banen zullen in het WHS-tijdperk, net als voorheen, uitgevoerd worden door gekwalificeerde teams van de NGF. Lees meer op ngf.nl/whs.

Afgelopen maandag was onze baan aan de beurt…

Afgelopen maandag (29 juni) is de NGF geweest voor het opnieuw bepalen van de course rating.

Binnen 2 tot 6 weken krijgen we hierover bericht van de NGF. (HaReCo)

Redactie Evergreen

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This