Roken en sport

door 8 september 2020

Laat ik eens een balletje opgooien over de combinatie roken en sport en het feit dat er wel en niet wordt gerookt in de baan. In onze sport en bij onze club zijn er blijkbaar verschillende meningen over. Ik vraag me af bij welke sport nog meer gerookt zou kunnen worden. Ik kan wel wat bedenken.
Een keeper van een sterke ploeg, die tegen een zwak elftal in het doel zich dood staat te vervelen, zie je zelden een shagje draaien en dan leunend tegen de doelpaal effe lekker naar binnen halen. Hij heeft toch gelegenheid en ook tijd genoeg in die twee keer drie kwartier? Epke Zonderland, als die aan die ringen hangt, logisch, dat is praktisch onuitvoerbaar, maar als hij heel lang op die bank zit te wachten tot hij al die anderen ook af ziet springen, dan zie je hem toch bijna nooit rokend op die bank. Of let ik niet goed op?
In de Tour de France, als de renners op hun gemak een beetje in het peloton rondtrap-pen, waarom zouden ze er niet eentje opsteken? Kan gemakkelijk en zo’n peuk gooi je dan gelijk met je bidon het publiek in. Die zijn er dan nog blij mee ook. Max Verstappen? Dat kan heel goed, want hij kan best even met één hand sturen; hij heeft vast wel een aansteker op zijn dashboard en een asbakje?

Alle gekheid op een stokje, door betere kennis over de gevaren van roken (en meeroken) zijn we er de laatste decennia anders naar gaan kijken en gaan er steeds meer stemmen op om sporten en roken niet te combineren. Ook op sporttribunes wordt het roken al vaak verboden. Niet alleen om een voorbeeld voor de jeugd te zijn, maar ook omdat andere mensen, met bijvoorbeeld COPD, er verrekte veel last van kunnen hebben.

Terug naar onze eigen club

Wij zien allemaal nog mensen roken tijdens en na het golfen. Je mag er van vinden wat je vindt, maar het blijft een weinig sportieve aanblik. Dat sommige rokers hun peuken gewoon op de grond gooien oogt weinig beschaafd om het voorzichtig te zeggen en is met grote droogte ook nog eens heel gevaarlijk.

Natuurlijk zijn er mensen die nog steeds graag roken en het niet kunnen of willen laten. Bovendien hebben velen van ons vroeger ook gerookt, dus er is best begrip, maar zo langzamerhand is roken in de baan tijdens het sporten toch ‘not done’. Er zijn al verschillende golfclubs waar dit verboden is. Waar-om zouden we deze regel op onze Helmondse golfclub ook niet invoeren om te laten zien dat we in onze club vinden dat sport en roken niet samen gaan.

Ik zou het prachtig vinden – en met mij denk ik velen – als we een poging doen om onze Helmondse golfclub in de baan rookvrij te krijgen.
Ik hoop dat er begrip is voor mijn pleidooi en als iedereen mee doet, dan slaagt het gewoon!

Frida de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This