De droogte en onze golfbaan

door 9 oktober 2020

Na de twee erg droge zomers van 2018 en 2019 was het droevig gesteld met het grondwaterpeil en dat had dus ernstige gevolgen voor onze golfbaan. Alle golfclubleden konden dagelijks zien dat het met onze fairways, struiken en bomen niet de goede kant uit ging, ondanks verwoede pogingen om met onze geavanceerde regeninstallatie enigszins soelaas te bieden.
Wél konden de afslagplaatsen en greens door Herbert in een uitstekende staat worden gehouden, dus was de pijn te verdragen. Het werd echter steeds droger en een forse regenbui bleef uit. De sloten in en om onze golfbaan stonden en staan nog steeds droog, de waterpartij bij hole vier was in zijn geheel drooggevallen en het waterpeil in de vijver bij hole 6 was dramatisch gedaald. Er was wel een meevaller en wel, dat men bij een goede afslag wel 50- 80 meter cadeau kreeg door de alsmaar voort stuiterende golfbal. Eindelijk, in de maand oktober van 2019, begon het gelukkig vrijwel dagelijks te regenen en dat heeft geduurd tot februari 2020.

Voorlopig genoeg regen

Het idee was dat het voorlopig wel genoeg had geregend en dat het grondwaterpeil weer aardig was hersteld. De fairways waren weer aardig in conditie en Herbert had met succes het nodige herstelwerk kunnen verrichten en toen kwam plots op 16 maart 2020 het corona-virus met als gevolg de onmiddellijke en algehele sluiting van onze golfbaan. Het weer verbeterde en het werd zelfs warm en droog en de broodnodige regen bleef uit. Herbert heeft wekenlang de regeninstallatie dag in en dag uit aan gehad, maar het bleek een druppel op de gloeiende plaat. Uiteindelijk mocht er vanaf 11 mei op beperkte schaal en onder strikte voorwaarden weer worden gegolft, maar het was nog steeds erg droog en het begon weer verdacht veel te lijken op de twee voorafgaande jaren. Drooggevallen sloten, gortdroge fairways en een nagenoeg vergeefse poging van de regeninstallatie om hieraan het hoofd te bieden waren het gevolg. Vanaf 14 juni zijn er met enige regelmaat regen- en onweersbuien gevallen, met grote hoeveelheden hemelwater. Voor alle golfers was het toen goed zichtbaar dat de hele natuur geweldig was opknapt, want tegen een forse regenbui valt niet te sproeien. Ook is er groot onderhoud gepleegd aan de greens en de afslagplaatsen en had Herbert met zijn onderhoudsteam kunstmest gestrooid. Dit was met de grote hoeveelheid hemelwater achteraf heel goed zichtbaar.

Alweer een droge periode

Inmiddels heeft de droogte weer genadeloos toegeslagen en wordt het voorgaande spelletje van almaar sproeien weer herhaald. Een nieuw (en ook oud) probleem dient zich nu weer aan met de kraaien, roeken en kauwen. Zij zijn op zoek naar emelten (larven) en verwoesten daardoor grote delen van onze fraaie golfbaan.

Het is dweilen met de kraan open. Momenteel is er ook een plaag van de langpootmuggen en dat zijn de uiteindelijke veroorzakers van het probleem. Want uit hun eitjes komen de emelten en dat gaat elk jaar weer opnieuw gebeuren, want het is een natuurlijk proces in de voedselketen!

Herbert van Hout en Arie de Vries

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This