Een club waar muziek in zit…

door 2 oktober 2020

…en nog veel meer

Hans Manders is een rasechte Helmonder, geboren in de Jan Stevensstraat en stamt uit een echte familie van bouwers en aannemers.
Hans heeft de lagere school gevolgd aan de Leonardusschool en later, door een verhuizing naar de Uiverlaan, aan de Sint Jozefschool. Het middelbare onderwijs heeft hij gevolgd aan de MTS, de voormalige UTS. In een familie van bouwers heeft hij vanzelfsprekend zijn uitvoerders- en aannemersdiploma gehaald en zijn ervaring heeft hij opgedaan bij aannemersbedrijf van Breemaat in Oirschot en bij architectenbureau Magis en Witlox en Gondrie in Helmond. Hans is daarna van 1971 tot 2013 werkzaam geweest in het bouwbedrijf Joh. Manders, opgericht in 1928, een bouwbedrijf met 40 tot 50 medewerkers in loondienst. Een middelgroot bouwbedrijf dus!

Het golfen

Hans is via een golf clinic voor de Kasseien van de Keiebijters op de golfbaan Gendersteijn in aanraking gekomen met de golfsport en werd in 1996 verknocht aan het golfspelletje. Met een aantal mensen heeft hij bij HGC ‘Overbrug’ de opleiding gevolgd en is geslaagd voor het GVB. Vanwege zijn werk zat het golfen er toen voorlopig niet in, maar vanaf zijn pensionering in 2013 is hij een vaste deelnemer aan de herenochtend en werkt hij mee als vrijwilliger aan de ORO-dag van Loek van Poppel.

De muziek

Hans is een prominente zanger (bariton) bij het Helmonds Slavisch Koor (HSK). Het zingen zat hem al vroeg in het bloed, want hij was vanaf zijn achtste tot zijn vijftiende jaar een sopraantje bij de Sint Jozefzangertjes.

Vanaf de oprichting zingt hij inmiddels 28 jaar als bariton bij het HSK. Het HSK is opgericht in 1992 met 45 zangers en het repertoire bestaat uit koorzang uit de Russisch-orthodoxe liturgie, alsmede volksmuziek en koor- en operawerken van bekende componisten, zoals onder andere Dvorák, Smetana, Rachmaninov en Tsjaikovski.

Het HSK verzorgt jaarlijks een aantal concerten in binnen- en buitenland en het koor beschikt over een immense verzameling van meer dan 200 koorwerken. Ook worden met grote regelmaat eucharistievieringen opgeluisterd, in Helmond, Geldrop, Maastricht, Roermond, Eindhoven, Praag, Mechelen, Antwerpen, Zielona-Gora (Polen) enz. Het 25-jarig bestaan van HSK, uitgegroeid naar bijna 50 actieve zangers, is groots gevierd met een prachtig jubileumconcert waarin klassieke Slavische koorwerken en hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan werden uitgevoerd met medewerking van van een Strijkorkest onder leiding van Chika Fujie en samen met de harpisten Inge en Kyra Frimout en dansstudio Danstique.Het Helmonds Slavisch Koor heeft een CD en een dubbel-CD uitgebracht.

Belangstellenden kunnen op maandagavond van 20.00-22.00 uur bij Hotel St. Lambert de repetities bijwonen (helaas tijdens de Covid-19 periode even niet). Momenteel is er een vacature in het bestuur, het Helmonds Slavisch Koor zoekt een voorzitter!

De redactie van Evergreen

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This