Het World Handicap System komt eraan

door 30 oktober 2020

In januari 2021 wordt in Nederland het Wereld Handicap Systeem (WHS) ingevoerd. Het huidige systeem voldoet prima, maar elk systeem kan altijd beter. Dat is met het huidige EGA-systeem zo en dat zal bij het WHS ook zo zijn.

De achterliggende gedachte om een WHS in te voeren is geweest dat het eigenlijk raar is dat we wel allemaal dezelfde spelregels gebruiken, maar niet hetzelfde handicapsysteem. R&A en de USGA hebben ook op dit vlak de handen ineen geslagen en zijn ze tot dit nieuwe systeem gekomen.

Hieronder de belangrijkste punten van het WHS.

Algemeen

 • De basis voor elke in te leveren score zijn de bruto scores per hole. Maar als de spelvorm Stableford is, kan men op het moment dat er niet meer gescoord kan worden de bal oppakken en wordt voor de holes zonder score in de software automatisch een netto double bogey ingevoerd. Een netto double bogey is de laagste score op een hole die nul Stableford-punten oplevert.
 • Elke bruto score over 9 of 18 holes wordt omgerekend tot een bruto resultaat over 18 holes; dit heet het dagresultaat. Deze dagresultaten worden met decimalen bepaald.
 • Het dagresultaat wordt volgens een formule berekend.
 • De handicap van een speler wordt bepaald door het gemiddelde te berekenen van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden (kaarten).

Overgang van EGA- naar WHS-handicap

 • Voor de overgang van EGA- naar WHS-handicaps worden alleen scores gebruikt vanaf 2016.
 • Veel golfers hebben in de afgelopen jaren niet een totaal van 20 scores ingeleverd. Dit betekent dat bij de overgang van de EGA- handicap naar een WHS-handicap minder of geen scores gebruikt kunnen worden.
 • Bij nul ingeleverde scores blijft de handicap van de speler gelijk, maar deze handicap is wel erg gevoelig wanneer er scores ingeleverd gaan worden die significant slechter zijn; initieel zal de handicap dan niet zoveel omhoog gaan, maar wanneer er meer scores ingeleverd worden, kan de handicap snel stijgen.
 • Bij spelers die sinds 2016 minder dan 9 scores hebben ingeleverd is daarom ook sprake van dezelfde gevoeligheid.
 • Bij de overgang naar het WHS zal de overgrote meerderheid van de spelers een hogere handicap krijgen en de mate van stijging zal groter zijn naarmate de handicap hoger is.
 • Alleen voor spelers met een handicap onder 5 zal de handicap gelijk blijven of zelfs zakken.
 • De stabiliteit van een handicap in het WHS wordt ontleend aan het hebben van 20 scores; we raden dus iedereen aan om zoveel mogelijk scores in te leveren.

Overige punten

 • Een belangrijk onderdeel van het nieuwe systeem is dat alle spelers, ongeacht hun handicap, naast wedstrijdscores ook scores van qualifying ronden kunnen inleveren, zowel over 9 als 18 holes.
 • Ook in het WHS is er een systeem dat op basis van ingeleverde scores een correctie toepast op de scores van die dag. In het WHS heet dat de Playing Conditions Calculation (PCC) en die wordt bepaald over alle ingeleverde scores.

Wil je meer weten? Op ngf.nl/whs lees je meer details over het WHS en hier worden de belangrijkste zaken ook in video’s uitgelegd. De komende tijd gaat de Hareco, via nieuwsbrieven nader in op specifieke onderdelen.

Hareco

Sponsoren

 • GW Storage
 • Engelbert Obers
 • Pete Norman
 • Rijn Schellekens
 • Bart Spoormakers
 • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This