Wat betekent het World Handicap System voor mij?
In Nederland stappen we in januari 2021 over van het EGA Handicap System naar het World Handicap System (WHS). Wat betekent dit voor jou?
Wat niet verandert
De belangrijkste zaken die niet veranderen bij de overgang van het EGA-systeem naar het World Handicap System:
- Je WHS-handicap is net als je EGA-handicap een weerspiegeling van je potentiële vaardigheid. Het is normaal dat je niet altijd je handicap speelt.
- Ook dit blijft hetzelfde: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap je golfvaardigheid reflecteert.
- De hoogste handicap blijft 54,0.
- Als je een ronde gaat spelen krijg je een aantal slagen mee gebaseerd op de Course Rating en Slope Rating van de baan.
- Iedereen kan van de oranje, rode, blauwe en gele tees spelen. Heren kunnen daarnaast ook van wit spelen.
- De jaarlijkse Handicapherziening blijft bestaan. Het blijft ook mogelijk dat de handicapcommissie in individuele gevallen, bijvoorbeeld in het geval van blessures, een tussentijdse herziening uitvoert.
- Ook het WHS kent alleen een actieve handicap. Het WHS vereist ook niet dat je elk jaar een minimum aan qualifying scores inlevert om je handicap ‘actueel’ te houden. We moedigen echter wel aan qualifying scores in te leveren want het ‘meten’ van je niveau en het spelen met een juiste handicap leidt in het algemeen tot meer plezier in golf.
- Stableford, maximum score, individueel Strokeplay en tegen par/bogey blijven bestaan als qualifying spelvormen.
- Ook na invoering van het WHS moet je bij de spelvorm Stableford de bal oppakken op een hole als je op deze hole niet meer kunt scoren. Dat zorgt ervoor dat iedereen in de baan in een normale tijd een ronde kan spelen.
De belangrijkste veranderingen
We vatten de belangrijkste veranderingen door het World Handicap System hier samen:
- Na de invoering van het WHS gaat er in de praktijk weinig veranderen: je voert een qualifying score in en de computer berekent je nieuwe handicap.
- … Maar op het moment dat het WHS wordt ingevoerd, krijgen de meeste spelers een andere handicap. Hun WHS-handicap zal afwijken van hun laatste EGA-handicap van vóór de invoering.
- … En bij veel spelers zal ‘de eerste WHS-handicap’ hoger zijn dan ‘de laatste EGA-handicap’. De handicap wordt echter nooit hoger dan 54.
- Maar je kunt ervoor zorgen dat je WHS-handicap een goede afspiegeling is van je golfvaardigheid en redelijk stabiel blijft. Hoe? Door zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren.
- Je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 ‘dagresultaten’ over je laatste 20 qualifying ronden.
- Je kunt je toekomstige WHS-handicap niet eenvoudig zelf berekenen, maar al voor de invoering van het WHS krijg je op je digitale NGF-pas te zien wat je WHS-handicap op dat moment is.
- Na de invoering van het WHS mag iedereen qualifying ronden spelen. Ook kan iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 holes.
- Stableford als spelvorm verdwijnt niet, maar Stableford-punten zijn niet langer de rekeneenheid voor een handicapaanpassing.
- Als je na invoering van het WHS een score invoert krijg je meteen te zien wat je vermoedelijke nieuwe handicap is, maar pas de volgende ochtend weet je definitief wat je nieuwe handicap is. Bij extreem makkelijk of moeilijk weer kan er aan het eind van de dag een correctie op je score plaatsvinden en kan je vermoedelijke handicap ’s nachts nog worden aangepast.
- Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk.
De computer berekent je WHS-handicap
Bij de invoering van het WHS rekent de computer jouw eerste WHS-handicap uit. En als je na invoering van het WHS een score inlevert, dan rekent de computer ook automatisch je nieuwe WHS-handicap uit, net zoals dat nu al gebeurt bij je EGA-handicap.
Wil je meer weten? Op ngf.nl/whs lees je meer details over het WHS.
Hareco
![](https://hgc-overbrug.nl/wp-content/uploads/2019/03/evergreen-e1552483354416.png)
Sponsoren
- GW Storage
- Engelbert Obers
- Pete Norman
- Rijn Schellekens
- Bart Spoormakers
- Frans van den Heuvel