Een club waar muziek in zit en nog veel meer…

door 16 december 2020

Gré de Heer is al vanaf het eerste uur lid van de HGC ‘Overbrug’. Iedereen kent haar als caddiemaster en als secretaresse van de Redactiecommissie van het clubblad Evergreen, maar in het bijzonder als pianiste in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

Gré is geboren in Edam in een gezin met zes kinderen, drie meisjes en drie jongens. In het gezin gold een eenvoudige regel, als je kunt lezen en schrijven dan ga je naar pianoles bij een gerenommeerde pianolerares in Edam met toen al 80 leerlingen. Haar vader kocht een piano, dus het pianospelen is haar met de paplepel ingegoten. De drie meisjes spelen nu nog actief piano, terwijl één broer het zelfs tot zijn beroep heeft gemaakt, gingen de twee ander broers liever voetballen. Gré heeft acht jaar pianoles gehad en na haar middelbare school de Rietveldacademie gevolgd.

Ballet

Toen haar kinderen naar balletles gingen, zocht de balletlerares een pianiste. Welnu dat heeft Gré 40 jaar gedaan in Sint-Oedenrode, Schijndel en Den Bosch en dat is een zeer specialistisch vak. Het spelen van pianomuziek, waarop tegelijkertijd moet worden gedanst, is in de praktijk erg lastig. Het was elke keer weer een uitdaging om het juiste tempo en accent in het pianospel aan te houden, zodat de balletleerlingen hun balletlessen optimaal konden volgen. Voor het afnemen van de balletexamens moest zelfs een ex- ballerina uit Engeland overkomen.
Gré heeft na haar opleiding op diverse plaatsen gewerkt en is uiteindelijk bij een groot confectiebedrijf in Eindhoven terechtgekomen. Daar ontdekte ze, samen met een collega, dit kunnen wij ook. Dus werd Gré zelfstandig ondernemer. Na 25 jaar is zij gestopt en heeft zij haar bedrijfspand verkocht.

Spelen in het Elkerliek

Sinds alweer zes jaar geleden speelt Gré piano op dinsdagmiddag in het Elkerliek ziekenhuis tijdens het bezoekuur van anderhalf uur. Ze vindt het erg leuk om te doen en de mensen stellen het zeer op prijs. De hal van het ziekenhuis heeft een uitstekende akoestiek en vooral in de coronaperiode – de ziekenhuishal lijkt wel uitgestorven – geeft het de mensen rust en komen ze haar vaak spontaan hiervoor bedanken. Haar repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Amerikaanse en Engelse evergreens, maar ook zij speelt van Chopin tot Winnifred Atwell, dus erg veelzijdig. 

Het is ook heel bijzonder, dat haar pianospel bij een aantal bezoekers/patiënten van het Elkerliek ziekenhuis zeer uiteenlopende emoties oproept, want muziek/pianospel wordt geassocieerd met persoonlijke omstandigheden/gebeurtenissen en dat komt dan tot uiting. Ook vindt Gré het bijzonder leuk voor het bezoek te spelen, want thuis is er geen publiek. Nadat zij gestopt is met haar bedrijf geeft Gré pianoles en wel aan een aantal cursisten boven de 50 jaar!

Arie de Vries

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This