GolfAlliantie 2020

door 5 januari 2021

Ook voor de GolfAlliantie werd 2020 niet het jaar dat wij er vooraf van hadden verwacht. En dat is dan een behoorlijk understatement!
Gezien het gegeven dat alle deelnemende banen bijna zes maanden gesloten zijn geweest voor Alliantieleden, vallen de jaarcijfers van de deelname best mee. De GolfAlliantie bestaat nu vijf jaar, waarvan HGC ‘Overbrug’ er drie jaar aangesloten is geweest. In die vijf jaar kwamen bij de negen verschillende aangesloten clubs gemiddeld 7.111 personen per jaar voor het spelen van 9 of 18 holes. Dit coronajaar waren het er 6.354; ongeveer 750 spelers minder dan het gemiddelde.
HGC ‘Overbrug’ kreeg in 2020 zo’n 338 bezoekers. Het merendeel (145) kwam van De Dorpswaard uit Kerkdriel, 66 van De Tongelreep in Eindhoven en 44 van De Kurenpolder uit Hank. Van HGC ‘Overbrug’ naar andere clubs gingen 237 leden. De meeste leden (89) gingen naar De Tongelreep, 49 naar De Albatros in Prinsenbeek en 37 naar Nieuwegein. Naar De Strijensche Golfclub ging het afgelopen jaar niemand vanuit HGC ‘Overbrug’. De club met de meeste bezoekers is Nieuwegein met 1.529 en daarna De Albatros met 705 bezoekers. De Tongelreep en HGC ‘Overbrug’ ontvingen de minste bezoekers, respectievelijk 330 en 338. Van de Kurenpolder gingen de meeste leden (1.203) elders op bezoek en van De Kromme Rijn 1.124. De minste uitgaande leden waren die van De Old Course en De Tongelreep, resp. 150 en 190.
Dat zijn samen nogal wat golfbewegingen. Je kunt daaruit concluderen dat het concept van de GolfAlliantie is aangeslagen en dat leden die er gebruik van maken daar veel plezier aan beleven.

Afstemmingsproblemen

Toch zijn er nog wat zaken die om een betere afstemming vragen. Dat heeft vooral te maken met verschillen in de manier waarop clubs de afspraken interpreteren. Met betrekking tot het toelaten van het aantal Alliantieleden hanteert men overal maximaal acht personen per dag. Sommige clubs sluiten wel bepaalde dagen uit voor de gasten, zoals De Kromme Rijn (op de vrijdagen) en HGC ‘Overbrug’ (op de donderdagen). Hiervoor wordt geen compensatie op andere dagen geboden; zij bieden dus in feite minder ruimte voor de Alliantie dan de clubs die geen dagen uitsluiten.

De tijden waarvoor kan worden ingeschreven verschillen ook: soms mag men pas na 11.00, 12.00 of 14.00 uur inschrijven, terwijl men bij andere clubs gedurende de hele dag kan reserveren. Ook kan men niet overal voor 18 holes inschrijven. Dit is best lastig, want je gaat niet van Helmond naar het midden van het land rijden om daar maar 9 holes te spelen. Leden van die clubs komen overigens wel 18 holes bij andere banen lopen. Ook is er een club met bijna drie keer zoveel uitstroom dan instroom, die zelf nogal terughoudend, zelfs afwerend, is in het toelaten van leden van de Alliantie.

Over o.a. het bovenstaande wordt jaarlijks twee maal vergaderd door afgevaardigden van de aangesloten clubs. Men onderkent deze verschillen in de uitvoering van de afspraken, maar echte klachten erover zijn nog niet binnengekomen. Als het bovenstaande niet wordt beschouwd als echte klachten dan zou ik willen weten wat men in zo’n vergadering wél een echte klacht vindt. Men vindt het niet nodig nu actie te ondernemen. Dit is enigszins bevreemdend omdat het juist goed lijkt om de verschillen zoveel mogelijk aan te pakken. Dat voorkomt mogelijke fricties in de toekomst. Men overlegt ook over gezamenlijke contracten, o.a. voor het onderhoud, maar het is moeilijk om dat concreet te maken. Verder wil men graag op termijn één of twee clubs meer bij de GolfAlliantie hebben. Men denkt dan aan uitbreiding aan de westkant, in Zuid-Holland. Voor HGC ‘Overbrug’, maar ook voor De Tongelreep, De Albatros en De Dorpswaard, zou De Golf&Country Course Sint-Oedenrode een leuke uitbreiding zijn. In ieder geval ligt die dichtbij.

Voor 2021 wil men op dezelfde ingeslagen weg met elkaar doorgaan.

Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This