Natuur in de baan

door 27 februari 2021

Een groot aantal nestkastjes en vogelhuisjes

Wellicht is het u al opgevallen, maar in de periode dat onze golfbaan was gesloten hebben Ben Manders en Tijn van Dommelen een groot aantal nestkastjes, resp. vogelhuisjes, opgehangen. In totaal zijn er ongeveer zestig stuks van verschillende afmetingen en signatuur deskundig geplaatst – een aantal is zelfs op het principe van Piet Mondriaan gebaseerd.

De kastjes zijn vooral bedoeld voor de kleintjes, met name kool- en pimpelmeesjes, roodborstjes, winterkoninkjes en vinkjes. Er wordt dus een mooie en veilige broedplaats aangeboden door de nestkastjes te bevestigen aan een groot aantal eikenbomen. Tijn had via een andere golfclub ontdekt dat voornoemde kleintjes zich tegoed kunnen doen aan de eikenprocessierupsen en de larven daarvan. Ook sprinkhanen, kevers en mieren behoren trouwens tot de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen.

Minder bestrijdingsmiddelen

Het uiteindelijke doel is om veel minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en dat is weer goed voor de natuur op en om onze golfbaan. Ook de plaatsing van nestkastjes is van groot belang! Niet in de volle zon of mogelijke slagregens en de diameter van de toegang is van levenbelang voor de broedende vogels. Is het gat te groot dan zien eksters, kraaien en zo kans om de eitjes/jonkies te stelen. Want in de natuur geldt het recht van de sterkste. Dus Ben en Tijn hebben alle kastjes zodanig opgehangen dat de toegang naar de nestkastjes aan de noordoostzijde ligt, dus gericht naar de opkomende zon. Dit is weer het signaal voor de vogels om voedsel te gaan zoeken voor hun jonkies.

Het is een goed initiatief van Ben en Tijn om zo hun bijdrage te leveren aan een verdere verfraaiing en verbetering van de natuur op en om onze fraaie golfbaan. Voor 2022 staat een tweetal uilenkastjes op het programma.

Redactie Evergreen

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This