Hoe gelijk zijn wij?

door 31 augustus 2021

Redactioneel…

De golfsport is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Je bent een aantal uren buiten, blijft in beweging, hebt aanspraak en gezelligheid en voorkomt daarmee eenzaamheid. De Nederlandse Golffederatie doet er dan ook alles aan om het aantal leden uit te breiden. Die maakt de laatste jaren, ook in coronatijd, een forse groei door. Dat geldt ook voor onze vereniging. Het gehanteerde World Handicap Systeem (WHS) maakt dat bij de start van een wedstrijd iedereen gelijke kansen heeft, althans dat promoot de NGF. Maar is dat ook waar?

Gelijkheid wordt bepaald door de mate van ongelijkheid

Hoe zo gelijk? De afgelopen anderhalf jaar heeft ook op ons prikbord het NGF-schema gehangen om te bepalen van welke tee je het beste kunt afslaan. Dit wordt bepaald door de lengte van je afslag. Sla je tot 160 meter dan wordt geadviseerd van rood te slaan; sla je 190 tot 225 meter (of verder) dan sla je van geel. Nou, dan begint het verschil. Ben je een man en sla je van rood, omdat je helemaal niet zo ver kan slaan, dan is het aantal strokes dat je krijgt over 18 holes 5 tot 8 slagen minder dan voor dames met dezelfde handicap. Is dat geen seksediscriminatie? Kan het nog erger? Ja hoor. Bij onze club zie je dat, als je (nog) niet zo’n goede golfer bent en een handicap van bijvoorbeeld 48.1 hebt, voor de meeste wedstrijden wordt bepaald dat je op een handicap van 36 moet starten. Hoezo zegt de golffederatie dat de officiele handicaps lopen tot 54? Kan het nog erger verschillen? Ja hoor, op de Herenochtend vertrekt iedereen van ten hoogste handicap 36, en bij de dames doen we dat niet en wordt tot handicap 54 gegaan. Kan het nog ongelijker?

Ja hoor. Spelen we Texas-scramble dan gaan we niet de handicaps verrekenen, maar dan wordt de opgetelde handicap van twee spelers eerst gedeeld door twee, en dat is nog begrijpelijk, maar dan gaan we de uitkomst ook nog eens vermenigvuldigen met een factor van te hoogste 0,8. Dit gebeurd dan als men eerst de handicap heeft bepaald op maximaal 36. Hoe zo gelijk?

Seksediscriminatie

Ik zou het aandurven om een procedure te starten tegen de in deze sport nadrukkelijk doorgevoerde seksediscriminatie door de NGF. Je kunt je nog afvragen of er ook geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie bij onze eigen club. Kom je na verloop van jaren wat minder aan je eerdere prestaties toe en stijgt je handicap naar boven de 36, dan moet je toch vanaf 36 spelen of je wordt van wedstrijden uitgesloten.

Voorzitter redactiecommissie Evergreen,
Fons Jacobs

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This