Tips van de Pro

door 12 november 2021

Als de temperatuur onder de 20 graden komt, ga je dat merken aan de afstand die de bal aflegt. Hoe het precies zit heeft ballenmerk Titleist allemaal uitgerekend en uitgelegd. De temperatuur van zowel de lucht als de bal heeft invloed op de vlucht. De bal gaat met koud weer minder ver, want koude lucht heeft een hogere dichtheid dan warme lucht. Koude lucht heeft invloed op de wrijving en hoe de bal stijgt. De bal gaat iets hoger maar vliegt ook iets minder ver. Daar kun je als golfer niks aan doen, behalve je clubkeuze en course management aanpassen. Vaak kom je met een club extra even ver als in de zomer.

Hou 1 bal warm!

Een golfer kan wel enige invloed uitoefenen op de temperatuur van de bal. Als een bal koud wordt, verliest het materiaal een beetje veerkracht en dat betekent minder snelheid na impact (niet alleen kou, maar ook grote hitte heeft invloed op de veerkracht). Je kunt het best spelen met een bal die op kamertemperatuur is, dus rond de 18 of 20 graden. Bij voorkeur bewaar je daarom je golfballen thuis; de ballen die in een achterbak van een auto zitten worden in de winter koud en moeten eigenlijk eerst op temperatuur komen. Een warme bal wordt tijdens het spelen natuurlijk koud, maar een amateurgolfer mag elke hole van bal wisselen. Dus stop een extra bal in je broek- of jaszak (die bal blijft warm door je lichaamstemperatuur) en gebruik die warme bal op hole 2. Op hole 3 of 4 gebruik je weer de bal van hole 1 die je in je zak heb gestopt.

Is een zachte bal beter in de winter dan een harde bal?

Ja, een bal met een zachte cover geeft iets meer gevoel dan wanneer de bal ijskoud is, vooral bij korte slagen. Maar als je bovenstaande tip opvolgt en altijd met een warme bal kunt spelen, maakt het niet uit of die hard of zacht is.

Hoeveel afstand verlies je?

Uiteindelijk sla je niet heel veel korter bij koud weer als je een goede swing maakt. Je verliest aan carry ongeveer 1,5 procent afstand per 10 graden tempe­ra­tuur­verschil. Carry is de afstand die de bal door de lucht aflegt. Dus stel dat je bij een temperatuur van 20 graden een drive van 180 meter slaat, dan sla je bij een temperatuur van 10 graden ongeveer 2,7 meter minder ver. Wat in de winter wél echt invloed heeft op de afstand van je slagen, is niet de temperatuur van de lucht of de bal, maar jijzelf. Je swingt met koud weer minder goed, want je hebt veel kleren aan en je spieren zijn kouder dan in de zomer.

Carry en rol

We hebben het hierboven over de carry van de golfbal, de vlucht door de lucht. Maar de lengte van de slag is een optelsom van de carry en de rol over de grond. In de winter zijn de meeste fairways en greens natter dan in het seizoen, dus je verliest bij koude temperaturen ook afstand bij de rol. Bij koud weer en een natte baan moet je soms wel twee clubs meer slaan (bijvoorbeeld een ijzer-5 in plaats van een ijzer-7) dan in de zomer. Tenzij de baan stijf bevroren is, dan rolt de bal eindeloos door…

Wist u het al?

Vanaf 1 januari 2022 ben ik de golfprofessional op jullie golfbaan. Arthur Kleeven heeft een nieuwe uitdaging gevonden en ik wens hem daar veel succes mee. Wij hebben twee jaar prettig samengewerkt. Bedankt hiervoor. Vanaf 2 januari zal ik aanwezig zijn op de dinsdagen, woensdagen, vrijdagen en zaterdagen. U kunt mij mailen of bellen voor een afspraak. Mijn nummer en e-Mailadres staan op de website van HGC ‘Overbrug’.

De winterperiode 2021/2022

Dit is de ideale periode om lessen te nemen, de baan is niet meer qualifying en je kunt dan werken aan het verbeteren van je techniek. In de winter je voorbereiden op het nieuwe golfseizoen. Ik heb daarvoor twee winteraanbiedingen:10 lessen voor de prijs van 8 of 6 lessen voor de prijs van 5. Van deze aanbieding kun je gebruik maken in de periode tussen 1 oktober tot en met 31 maart 2022.

Tot op de golfbaan of bij de driving-range.

Antoine de Blok

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This