Bericht van de greenkeeper en de Robotic…

Door de Evergreen |
 31 mei 2022

Het golfseizoen is onderweg en de NGF-competitiewedstrijden zijn gespeeld. Het voorjaar zag er veelbelovend uit; de eerste maanden was door de regen de grondwaterstand redelijk op pijl. Maar de natuur laat zich weer van haar grillige kant zien. Afgelopen 12 maanden hadden we slechts 555 mm water in de regenmeter. Over de maanden maart en april was dat slechts 26 mm.

Reden voor het Waterschap om vanaf 1 april 2022 tot 1 juni 2022 een sproeiverbod in te stellen voor onze regio, in verband met de lage grondwaterstand. Dat heeft natuurlijk wel wat consequenties. Op uitgedroogde greens en tees zitten we niet echt op te wachten. Fairways niet beregenen was voor ons al geen ‘issue’, omdat wij die nu eenmaal niet hebben. Met een pompcapaciteit van 10 m3/ uur zijn we niet eens vergunningsplichtig. Toch vallen we onder de categorie ‘sportvelden’, zodat ook wij niet mogen beregenen.
Dit gaat natuurlijk vaker gebeuren in de toekomst en dat dwingt ons om na te denken over hoe we daar mee om kunnen gaan. Wordt dus vervolgd!

De Robotic

Maar ook goed nieuws. Sinds een paar weken zijn we bezig om de fairways te maaien met een geheel autonoom werkende maaimachine: de Robotic! 

De ROBOTIC

De contouren van de fairways en de obstakels, zoals bunkers, bomen en palen, zijn geprogrammeerd, maar we moeten nog wel het een en ander ‘finetunen’ omdat het GPS-systeem niet overal even zuiver werkt door de aanwezige beplanting en bomen, die toch mede de speelrichting bepalen. Ook hebben we te maken met een openbare weg in onze golfbaan! Veiligheid staat voorop en we zullen zelf de Robotic over moeten zetten.

Ook zelf nog maaien

Het houdt trouwens niet in dat we niet meer zelf hoeven te maaien, maar het gaat ons wel ruimte geven om de kwaliteit van onze golfbaan te verbeteren. De hoeken waaronder we de fairways kunnen maaien of de patronen zijn op de centimeter nauwkeurig en daar kunnen we als gewoon mens niet tegenop. Ik wil de Robotic ’s‑morgens vroeg over verschillende dagen inzetten, zodat de hinder minimaal is. Let wel, de Robotic is aan alle kanten beveiligd met sensoren, zodat die stil gaat staan als er zich iets of iemand in de maaibaan bevindt. Wél is het mogelijk dat de bal wordt meegenomen door de voorrol van de Robotic, waardoor uw bal wordt verplaatst, maar die mag dan zonder strafslag worden teruggeplaatst.

Herbert van Hout / Arie de Vries

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This