De hobby van…

Door de Evergreen |
 18 mei 2022

Leon van Zon was, na ongeveer 46 jaar op de voetbalvelden van V.V. Riel, MULO en V.V. Stiphout te hebben gespeeld, vanwege ernstige knieblessures gestopt met voetballen. In de jaren daaraan voorafgaand had hij zich al georiënteerd op het golfen en na het behalen van het GVB kwam hij op de wachtlijst van HGC ‘Overbrug’ te staan. Die was er nog in die tijd!

Als lid begon hij direct fanatiek mee te doen aan wedstrijden; hij wilde eigenlijk altijd winnen. Ook organisatorisch wilde hij zijn bijdrage leveren voor HGC ‘Overbrug’. Hij werd in 2013 lid van de Weco en later, in 2016, ook voorzitter. In die functie was het zijn doel om verbindend te zijn en om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Zijn handicap schommelt nu rond de 20 WHS.

Behalve enthousiast te zijn voor het golfen heeft hij ook een hobby in het houden en verzorgen van dieren. Dat was hem als boerenzoon met de paplepel ingegoten. Thuiskomend van school kon hij direct zijn overall en klompen aantrekken om onder andere koeien te melken, eieren te rapen en hokken schoon te maken. Hij deed dat altijd graag.

Eigen wei voor beesten

Toen hij zijn huis aan de buitengrenzen van Stiphout had betrokken deed zich al gauw de mogelijkheid voor om een aan zijn tuin grenzende wei te kopen. Dit was het begin van zijn wei voor beesten. In 1992 kocht hij drie damherten, een klein soort edelhert; wat grootte betreft tussen de ree en het edelhert in. Fokken daarmee heeft hij nooit gedaan, omdat een damhertbok in de bronstijd erg agressief is en geen andere bok bij zijn hinden tolereert. Leon zou gespiesd kunnen worden als hij dan de wei in zou gaan! In de jaren daarna kwamen er een paar dwerggeiten bij en onlangs heeft hij ook twee kippen, Noord-Hollandse Blauwe raskip, aangeschaft. Daarmee is zijn veestapel voorlopig rond.

De herten zijn de leukste dieren; ze zijn lief en springen zo lenig, speels en parmantig met vier poten tegelijk in de lucht. Namen heeft hij zijn dieren niet gegeven. Alle hokken en klimrekken heeft hij zelf gemaakt en elke dag voert hij zijn dieren. In het weekend worden de hokken schoongemaakt. De mest gebruikt hij om zijn siertuin mee te bemesten. Het zien en verzorgen van deze dieren doet hij met veel plezier. Het geeft hem ook rust.

Boerenzoon

Hij heeft indertijd de boerderij van zijn vader verlaten, een jongere boer heeft die overgenomen, maar hij is toch altijd een beetje boer gebleven. De overall en de klompen zijn nu vervangen door een bermuda en een paar werkschoenen.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This