De hobby van…

Door de Evergreen |
 20 juli 2022
Wim Swinkels is nu bijna twee jaar lid van onze golfclub. Hij heeft altijd al getennist en doet dit nog steeds. Veel kennissen van hem en zijn vrouw Mariëtte waren inmiddels gaan golfen en vanwege alle enthousiaste verhalen besloot hij dat ook te gaan doen. Zijn GVB heeft hij gehaald op golfclub ’t Woold in Asten en daarna is hij lid geworden bij HGC ‘Overbrug’. Hij gaat vooral voor de gezelligheid en voor de sociale contacten. Hij haalt wisselende resultaten en zijn PHC is nu 45.

Tuinieren

Naast het sporten heeft hij een andere grote hobby, namelijk tuinieren. En dat doet hij al vanaf zijn jeugd. Geboren en getogen in de Veestraat, bijna naast de ingang van het Kamstraatje. De stadstuin van zijn ouders bevond zich op de plek waar nu het parkeerterrein van de Hema is. Die tuin grensde toen aan de kasteeltuin, waarin hoveniers zorgden voor het onderhoud van tuin, inclusief de borders met planten en bloemen. Van deze hoveniers leerde hij hoe je het beste bloemen kon zaaien, kweken en verspenen. Ook leerde hij hoe je planten moest scheuren. Hij werd erdoor gegrepen en praktiseerde de opgedane kennis in de tuin van zijn ouders. Jaren later, toen hij zijn huis aan de Wilde Wingerd betrok, kon hij zich volledig uitleven op het tuinieren; het werd een passie!
Hij is dagelijks in zijn tuin bezig en het resultaat mag gezien worden. Zijn prachtige bloemen-en plantentuin heeft een mediterrane uitstraling en het is een feest om daar doorheen te lopen. Zijn lievelingsplant is de salvia, die je als struiken, halfheesters en als kruidachtige planten ziet. Het zijn planten die van juni tot ver in de herfst uitbundig bloeien. De salvia is een groep planten uit de lipbloemfamilie en er zijn ongeveer 900 soorten salvia’s.

Paarse Salvia’s

Oase in de Wilde Wingerd

Een paar jaar geleden wist hij de gemeente warm te maken voor zijn idee om de gemeentegrond tussen de straat en de stoep bij zijn tuin te betrekken en die vervolgens zelf te beplanten en te verzorgen. Hij vond deze ´nietszeggende groenstroken´ een doorn in het oog en het leverde ook geen bijdrage aan het bevorderen van de zo noodzakelijke biodiversiteit. Het resultaat was een verfraaiing van de straat en van zijn tuin door het gecreëerde voorportaal. Zonder afbreuk te doen aan de inrichting van de omliggende tuinen oogt zijn tuin bij binnenkomst in de straat als een oase in de woestijn.

Voortuin

Klimaatverandering

Tuinieren kan een bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat en van de eigen leefomgeving. Het helpt mee aan de vergroening van de stad en daardoor ook aan de verbetering van de biodiversiteit. Dat is weliswaar op microniveau, maar als we dat allemaal naar eigen vermogen doen, leveren we wél een goede bijdrage aan de klimaatverandering. Daarnaast is tuinieren gezond. Je bent veel buiten bezig en je beweegt ook de hele tijd. Dat is heel ontspannend en dus goed voor je eigen welbevinden.

Achter de geraniums

Andere hobby’s van Wim zijn om bestuurlijk werk te doen voor verschillende maatschappelijke en culturele organisaties. Samen met zijn dagelijks werk in de tuin en het bedrijven van de tennis- en golfsport kun je bepaald niet zeggen dat hij stilletjes achter de geraniums (salvia’s) zit. Daarvoor heeft hij nog veel te veel te doen. Leden van HGC ´Overbrug´ die met eigen ogen de bloemenweelde in zijn tuin willen bekijken zijn, na afspraak, van harte welkom.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This