De hobby van…

Door de Evergreen |
 13 september 2022
Janneke en Ben Goossens zijn in 1992, een paar jaar na de oprichting van HGC ‘Overbrug’, lid geworden van onze golfclub. Tot dat moment tennisten zij allebei op Shaile en hockeyde Ben bij HMHC. Door alle drukte met hun zaak, op enig moment met 20 medewerkers, hadden zij niet veel tijd om te golfen.
Toen zij de zaak verkochten in 2008 werden zij enthousiaste golfers. Janneke heeft nu een handicap van 28.1 en Ben een van 27. Ben staat bekend om zijn verre afslagen; hij wijt dat niet alleen aan zijn swing, maar ook aan het langdurig kappen van koteletjes! Na het stoppen met werken hebben zij zich op een nieuwe hobby gestort: het fietsen.

Ben en Janneke

Romereis

Direct na de verkoop van de zaak maakten zij plannen voor een fietstocht naar Rome. Zij wilden dat avontuur graag beleven en konden zich gedurende die reis tevens bezig houden met vragen omtrent hun levensinvulling als gepensioneerden. Gefilosofeer dus. De reis ging over de Benjaminroute en duurde zo’n 30 dagen waarin 2400 kilometer werd afgelegd. Geen voorbereiding en training vooraf: fiets bepakken, route op zak en fietsen maar. Dag in, dag uit. Vroeg weg en om 16.00 uur stoppen om eet- en slaap gelegenheid te zoeken.

Het pakte allemaal goed uit. Er waren dagen waarin 120 kilometer werd gereden, maar in de bergen soms maar 30. Dat waren dan ook de moeilijkste stukken. Het mooiste moment van de reis was de aankomst in Rome. Genoten werd ook van alle afwisseling van landschappen en van de hartelijkheid en de behulpzaamheid van mensen onderweg. Ook mooi was het opgehaalde sponsorbedrag van € 5.000,= voor de Rimboband, een muziekgezelschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens deze reis sloeg het fietsvirus definitief toe en daarna gingen zij door met het maken van fietstochten.

Mont Ventoux

Nadat Ben en Janneke in het voorjaar van 2010 de top van de Mont Ventoux bereikten, nam Ben, terug in Nederland, het initiatief om een gesponsorde rit naar deze berg te organiseren. De stichting ‘Helmond voor Helmond’ werd daartoe opgericht in 2010. Het op te halen bedrag zou worden overgemaakt naar de afdeling Oncologie van het Elkerliek Ziekenhuis.

Mont Ventoux 2011

Het werd een geweldig succes. Onder begeleiding van oud-wielrenner Hennie Kuiper werd maanden vooraf getraind met ongeveer 70 deelnemers. Op 17 september 2011 bereikten zij allen de top! Ook top was het opgehaalde sponsorbedrag: ruim € 294.000.=. Daar mogen ze trots op zijn en de afdeling Oncologie van Elkerliek was er erg blij mee.

Janneke

Elektrische fietsen

Er volgden nog vele fietstochten, zoals de Elfstedentocht, Groningen & de Waddeneilanden en onlangs Londen-Parijs. Op hun verlanglijstje staat ook nog de tocht Berlijn-Kopenhagen. Alle routes worden vooraf uitgestippeld en op de navigatie ingevoerd. Janneke en Ben hebben sinds een paar jaar elektrische fietsen (door Ben consequent ‘fiets met ondersteuning’ genoemd) en die zorgen ervoor dat ze elkaar kunnen bijhouden. Als Ben te hard rijdt, schakelt Janneke gewoon een snelheid hoger en dan blijven ze toch gelijk. In twee jaar tijd hebben zij al bijna 15 duizend km. gefietst.

Sociaal werk

Tijdens hun gefilosofeer over hun leven als gepensioneerden tijdens de reis naar Rome kwamen ze tot de conclusie dat ze vooral aandacht wilden gaan besteden aan hun gezin, aan oppassen bij de kleinkinderen, aan familie, vrienden en kennissen en aan golfen en fietsen.

Janneke zingt bij het koor Confetti en Ben doet vrijwilligerswerk voor kansarmen via de Voedselbank, het Lambertusfonds en de Stichting Remedial Teaching. Het werk dat hij deed voor Supersociaal is overgenomen en voortgezet door de gemeente Helmond middels de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond.
Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This