Het milieuvriendelijke baanonderhoud…

Door de Evergreen |
 19 oktober 2022

Met een grote veldspuit over de greens!

Bij het zien van een veldspuit op onze golfbaan associëren veel van onze leden dit meteen met het gebruik van een gifstof. De meest voorkomende ziektes/schimmels in het gras van onze greens zijn Dollarspot in de zomer en Fusarium in de winter. Al jaren doen wij onderzoek naar deze infecties en hoe we ze kunnen voorkomen. Het inzetten van bestrijdingsmiddelen wordt steeds verder aan banden gelegd of zal zelfs geheel worden verboden.

Het ‘sweepen’ van onze greens-dauw slepen met een lang touw of het rollen zijn methodes om de greens sneller te laten drogen. We weten dat de temperatuur en de bladnatheid factoren zijn die grote invloed hebben op de ontwikkeling van deze ziektes/schimmels. Voorlopig is er nog wel een aantal bestrijdingsmiddelen dat is geregistreerd en op beperkte schaal mag worden toegepast. Signum is een bestrijdingsmiddel voor Dollarspot, maar dit bestrijdingsmiddel mag nog maar tweemaal per jaar worden gebruikt. Op korte termijn wordt ook dit bestrijdingsmiddel verboden. Dus een geheel chemievrije golfbaanbeheer is onze toekomst…!

Voor de fairways mag nog een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen worden ingezet tegen onkruid en daar geldt een schadedrempel en bij een bepaald schadepercentage aan de golfbaan moet het worden geregistreerd en moet toestemming worden gevraagd om te mogen spuiten. Voor het openbare groen moet het onkruid vooral op mechanische wijze worden bestreden.

Het spuiten van de greens gebeurt in de meeste gevallen met vloeibare meststoffen. Deze meststoffen worden opgenomen door het blad en niet, zoals gestrooide meststoffen, door de bodem. Bij bladopname is de inwerking 10-12 dagen en wordt een geleidelijke groei verkregen. Een gezonde plant is immers beter bestand tegen ziektes/schimmels. Het is dus elke dag puzzelen om dit proces goed in de gaten te houden, opdat onze greens in perfecte staat zijn.

Tot slot: de droogte van het afgelopen zomerseizoen heeft een veel te lage grondwaterstand veroorzaakt en daar kwam ook nog een beregeningsverbod bij van 1 april tot 1 juni. De regen bleef alsmaar uit en onze fairways veranderden in harde, gele vlakten. Het is een hele toer geweest om de greens, foregreens en teeboxen in goede staat te houden. Inmiddels heeft het flink geregend en begint onze golfbaan zich weer te herstellen.

De natuur doet gewoon weer haar werk…!

Herbert van Hout

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This