Golfvereniging Spandersbosch – nieuw lid GolfAlliantie

Door de Evergreen |
 13 april 2023

Geschiedenis
Golfvereniging Spandersbosch heeft een vergelijkbare start als HGC ‘Overbrug’ gehad. Vanuit de toenmalige hockeyclub Be Fair is in 1981 op initiatief van een viertal dames gestart met een golfclub op en bij de hockeyvelden.

Waarschijnlijk waren er bij de hockeyclub nogal wat seniorleden die op zoek waren naar een activiteit/sport, waarbij het accent meer lag op techniek dan op loopvermogen. Want in heel korte tijd had de golfclub 250 leden die tegen een vergoeding van twee-en-een-halve gulden een rondje mochten lopen. In het begin moesten alle spelers een matje bij zich hebben, zodat zij geen stukken uit het gras zouden slaan. Bestuurlijk was de golfclub ondergebracht bij het bestuur van Be Fair.
Er werd gespeeld in natuurgebied ‘De Zanderij’, een uniek natuurgebied in de bossen met veel geaccentueerd terrein. Rond het jaar 2000 had de inmiddels zelfstandige Golfvereniging Spandersbosch twee banen. De Crailoobaan met 9 par-3 holes en de Boschbaan, een wedstrijdbaan van 9 holes met een NGF B-status. Het verschil met een 9-holesbaan met een A-status zit hem vooral in de totale lengte van de baan. De overige voorzieningen zijn vergelijkbaar.

Combinatiebaan

Een reservering maken met de caddiemaster gaat makkelijk: je kunt intekenen voor 9 holes op zowel de Crailoobaan als de Boschbaan. GolfAlliantie-spelers die 18 holes willen spelen kunnen dat doen op de combinatiebaan.

Je begint met de Crailoobaan: 9 holes waarvan er 4 minder dan 100 en vijf meer dan 100 meter lang zijn. Tussen de holes in moet je hoogteverschillen overbruggen en veel extra meters maken. Het is een erg uitdagende baan met smalle fairways, die naar links of rechts aflopen en met veel bomen. Met z’n drieën deden we er anderhalf uur over.
Dan de Boschbaan (de wedstrijdbaan): de kortste hole is 85 meter en de langste 368 meter. Ook weer veel bossen en aflopende fairways. Een bal op rechts geslagen kan zomaar 30 meter links naar beneden rollen. Om gek van te worden. Je loopt die baan met een flight van drie in ongeveer twee uur.
De green van hole 9 eindigt vlak voor het terras van het clubhuis. Om die green aan te spelen moet je over een vijver van zo’n 40 meter breed slaan! Je kunt er ook omheen spelen, maar dat scheelt al gauw zo’n 100 meter.
Als je voordat je begint te spelen de tijd neemt om op het terras koffie te drinken dan krijg je een goed beeld van hoe je die hole wel en niet moet aanspelen. Mijn strategie had ik, na verschillende benaderingen gezien te hebben, snel bepaald. Maar na drie en een half uur te hebben gespeeld bleef van de strategie niets overeind, omdat ik binnen een halve minuut twee balletjes in de vijver sloeg en dus die laatste hole met een streep beëindigde.

Reistijd

Op de heenweg moet je zo lang mogelijk de A27 aanhouden. Als je door Hilversum wordt genavigeerd dan duurt de reis, vanwege alle stoplichten, zo’n 20 minuten langer: ruim anderhalf uur. Om 18.45 uur zijn wij teruggereden in vijf kwartier. Geen oponthoud door files gehad.

Golfvereniging Spandersbosch is een goede aanwinst voor de GolfAlliantie en zeker de moeite van een bezoek waard.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This