De hobby van…

Door de Evergreen |
 11 mei 2023
Hein Ottenheijm was vanuit HMHC in 1988 betrokken bij de eerste plannen voor het realiseren van een golfbaan in Helmond. HMHC had indertijd te maken met een terugloop van het aantal leden en de gedachte was dat met de oprichting van een golfclub deze vermindering zou kunnen worden gestopt. Vanuit het niets werd vervolgens op en rondom de hockeyvelden van HMHC een golfbaan gerealiseerd. Vanaf het prille begin zat hij in het bestuur en in commissies van HGC ‘Overbrug’.
In 2000 werd hij voor zijn vele werkzaamheden en inzet voor de club door de Algemene Leden Vergadering benoemd tot Lid van Verdienste. Hij is toen bepaald niet op zijn lauweren gaan rusten, maar bleef actief in allerlei commissies en is tot vandaag de dag nog lid van de wedstrijdcommissie en de commissie Business Club. Een zeer betrokken clublid, met een hcp van 32,3.
Voordat hij ging golfen was hij een fanatiek hockeyer, die een paar jaar in Heren I van HMHC had gespeeld. Daarnaast had hij getennist en gesquasht. Omdat het lopen de laatste jaren wat moeizamer ging, oriënteerde hij zich op andere activiteiten naast het golfen.

Petanque

Het werd petanque, een spelletje dat hij al van kinds af aan op het strand en op campings had gespeeld Vanaf 2019 is hij lid van de HUAC Petanque Club, gelegen bij tennisvereniging ’De Horst’ aan de Aarle-Rixtelseweg .

Daar speelt hij een paar keer per week onderlinge wedstrijden en neemt hij verder deel aan een stadscompetitie tussen de HUAC Petanque Club, het Braakse Littie of Littienie (prachtige naam die essentie van het spel in een paar woorden vat), Jeu de Boule Brandevoort en Jeu de Boule Club Stiphout.
De kick van het spel zit hem, volgens Hein, erin om de bal naast of tegen de but (het houten balletje) te gooien. In elk team zit een legger (de pointeur) en een schutter (de tireur). Op hoog niveau bij de professionele petanque-spelers is er een strikte scheiding tussen de tireur en de pointeur. Ballen van de tegenstanders worden bij voorkeur vanuit de vlucht weggeschoten. Bij de lagere niveaus zijn de rollen minder duidelijk. Iedere speler kan weleens een bal bij de but leggen of een andere wegschieten.

Om de juiste afstand tot de but te bepalen wordt een rolcentimeter gebruikt. De wedstrijden worden gespeeld door vier koppels van de club (mannen én vrouwen) tegen die van andere clubs. Een wedstrijdmiddag kan gemiddeld twee tot drie uur duren. Tijdens de nazit wordt de centimeter niet meer gebruikt en wordt onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat over het spel en over koetjes en kalfjes.

Toekomst

Hein heeft veel plezier in dit spel. Hij hoopt dat er bij HGC ‘Overbrug’ plaats gemaakt kan worden voor een petanquebaan, zodat golfspelers die daar interesse in hebben dat kunnen combineren met golfen. Gesprekken daarover zijn al gevoerd.

Los van ontwikkelingen hieromtrent heeft Hein met zijn nieuwe hobby een goede tijdsbesteding gevonden die hij zo lang mogelijk wil blijven voortzetten.
Redactie Evergreen,
Piet de jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This