Bericht van de Stichting Handicart (al 37 jaar actief)

Door de Evergreen |
 30 juni 2023

Golfend Nederland solidair met mindervalide medegolfer

Heerlijk, een dag golfen op een van de vele prachtige banen die Nederland rijk is. Wie een goede conditie heeft, speelt met gemak 18 holes. Maar stel dat u wat moeilijker loopt en toch uw favoriete golfsport wilt beoefenen.

Solidariteit

Met de toenemende vergrijzing groeit het aantal mindervalide golfers in Nederland. Ongeveer 6% van alle bij de NGF geregistreerde golfers maakt gebruik van de diensten van de Stichting Handicart. In het jaar 2022 waren 26.238 mindervalide golfers afhankelijk van 831 handicarts en nog eens 355 gehuurde karren om te kunnen blijven golfen. In 2025 zal het aantal handicart-pashouders naar verwachting groeien tot 28.000, waarvoor dan 900 handicarts beschikbaar moeten zijn.

Doneer nu voor later

Stichting Handicart verkrijgt de benodigde gelden – om handicarts aan te schaffen en om karren op andere banen te huren – uit donaties, giften en legaten. Het aantal donateurs is in de loop van de jaren gestaag gegroeid tot 35.000, het aantal vrijwilligers tot 180. Van een pashouder (die dan meteen donateur is) wordt een jaarlijkse bijdrage van € 50,= verwacht. Daarmee stelt de stichting de pashouder in staat het hele jaar door tegen erg lage kosten gebruik te maken van de handicarts.
De werkelijke kosten voor een rondje bedragen echter € 11,=. Als stichting financieren we dus € 6,50 per rondje uit de gelden die wij ontvangen in de vorm van donaties, giften en legaten en soms extra inkomsten uit toernooien. Er wordt wel verwacht dat de pashouder jaarlijks een bijdrage doet van € 50,=. Op dat punt komt het gevoel van solidariteit onder golfers weer om de hoek, de grondgedachte van Stichting Handicart. Doneer nu voor later, zeg ik vaak.

Met het oog op de toekomst

Wij verwachten dat het aantal pashouders dat in 2025 een beroep op ons zal doen zal stijgen naar 28.000. Dat betekent dan een behoefte aan 900 Handicarts en 400 karren die worden gehuurd. Onze ambitie is om dit aantal ook écht beschikbaar te hebben in 2025. Nederland is het enige land dat de unieke service van handicarts biedt voor mindervalide golfers. Daarin onderscheiden wij ons en daar kan iedereen die daar aan meewerkt trots op zijn. In 2019 zijn wij gestart met een omvangrijk project om alle karren te voorzien van lithium-ion batterijen. Dit project is op 1 februari 2023 afgerond. Alle handicarts rijden nu met deze zuiniger en lichtere batterijen; het stroomverbruik wordt daarmee gehalveerd.
Omdat de karren met een li-ion pakket ongeveer 100 kg lichter zijn neemt de wieldruk op de baan af. Die wordt daarmee minder dan de voetdruk van een volwassen man van 80 kg. Dit bevordert het gebruik in de periodes waarin er sprake is van minder goed weer.
Mede met het oog op deze operatie heeft Stichting Handicart reserves opgebouwd om daarnaast het aantal handicarts uit te breiden en ook de nodige vervangingen in de toekomst te realiseren. Dit alles op voorwaarde dat de inkomsten uit donaties, giften, toernooien en legaten blijven meegroeien.

HGC ‘Overbrug’ heeft 7 handicarts van de Stichting in gebruik. Deze 7 handicarts moeten minstens 7 x € 1.500,- per jaar opbrengen in de vorm van donaties, sponsorgelden, gereden ritten en de opbrengst van de Handicart-wedstrijd. In de jaren 2021 en 2022 is deze doelstelling ruimschoots bereikt. Blijft dat meer donateurs van harte welkom zijn. Brochures en aanmeldkaarten hiervoor vind je op de kast in de hal en bij de caddiemaster.
Namens de Stichting Handicart,
Harrie van de Rijdt, uw clubconsul

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This