De hobby van…

Door de Evergreen |
 30 juni 2023
Huub van de Vrande golft al bijna 25 jaar bij HGC ‘Overbrug’. Met een playing-handicap van 14.5 hoort hij bij de vijfentwintig leden (van de ongeveer 600) met de laagste handicap. Vrienden haalden hem indertijd over om mee te gaan golfen en later merkte hij ook dat het lopen van een rondje golf met zakenrelaties nuttig kon zijn voor het zakendoen. Hij kan zich tijdens een wedstrijd goed focussen en een ander sterk punt is dat hij van een afstand van 80 tot 120 meter de bal altijd in één slag op de green legt. Drie dagen na dit interview liep ik 18 holes met hem in dezelfde flight en kon ik constateren dat dit inderdaad zo was. Op de goede focus ga ik niet nader in.

Voetbal

Daarvoor had hij gevoetbald, eerst bij de voetbalclub van de Leonardusparochie en later bij Rood Wit ’62. Zijn coach daar had Spartaanse opvattingen met betrekking tot de begeleiding en training van de spelers. Dat sprak Huub wel aan; het was enigszins vergelijkbaar met opvattingen van Ernst Happel, de legendarische voetbaltrainer van Feijenoord. Die handelde problemen met spelers op en om het veld af met de volgende Oostenrijks-Nederlandse woorden: “Kein Geloel, Fussbal Spielen”.

Wielrennen

Vanaf zijn 17de ging hij wielrennen bij de amateurs en reed hij vele een- en meerdaagse koersen in binnen- en buitenland. Dat deed hij ongeveer twaalf jaar. Zowel bij voetbal als bij het wielrennen ging hij altijd voor de winst. Nu fietst hij in een groep nog steeds elke week zo’n 280 kilometer, verdeeld over drie dagen. Zij rijden met een gemiddelde van tegen de dertig kilometer per uur! Dat is hard, zelfs voor een e-bike.

Schilderij

Schilderen

Met het schilderen kwam hij in aanraking toen hij studeerde aan de toenmalige HTS. Er was ruimte over in het lesrooster en die werd ingevuld door een docent creatieve vakken. Die wist Huub en andere studenten zo voor het schilderen te inspireren dat hij er na zijn afstuderen zelfs mee doorging. Hij vond in het schilderen een goede balans tussen studie, werk en sport. Schilderen en tekenen gaf hem rust in zijn leven. Een poos heeft hij niet geschilderd, maar later heeft hij dat weer opgepakt om de vele witte muren van zijn kantoor te voorzien van eigengemaakte schilderijen. Hij typeert zijn werk als kleurrijk, zowel figuratief als non-figuratief. Inspiratie voor zijn werk haalt hij uit mensen, de omgeving en uit schilderijen van grote schilders, bijvoorbeeld Picasso. Inmiddels heeft hij ruim 100 schilderijen gemaakt. Een daarvan heeft hij geschonken aan de veiling ten behoeve van de Stichting Handicart. Af en toe verkoopt hij schilderijen, maar doet dit niet door deel te nemen aan tentoonstellingen. Voorlopig blijft hij deze hobby, net zoals golfen en fietsen, met veel plezier uitoefenen. Daarmee kan hij zijn leven, na het werken, een goede invulling geven en ook nog tijd te hebben voor zijn gezin, inclusief de kleinkinderen.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This