De hobby van…

Door de Evergreen |
 12 december 2023

Nelleke ten Hooven kwam zo’n 35 jaar geleden in Helmond wonen. Daarvoor woonde zij onder andere in Eindhoven, Vlijmen, Emmeloord, Blokzijl en Ulft in de Achterhoek. Zij ging hockeyen bij HMHC en toen zij daarmee stopte begon ze met golfen bij HGC ‘Overbrug’, waarvan zij nu al 15 jaar lid is. Zij golft ongeveer twee keer per week en geniet dan vooral van de sociale contacten en het buiten actief bezig zijn.

Cursus edelsmeden

Net woonachtig in Helmond zag zij een advertentie uit Geldrop met daarin een oproep voor cursisten edelsmeden. Dat leek haar leuk en omdat zij altijd al creatief was, schreef zij zich in. Zij leerde hoe je een zeer beweeglijke bankschroef moet gebruiken, hoe je metalen kunt zagen en vijlen, hoe je moet solderen, hoe je metalen dunner kunt maken door te walsen en hoe je moet polijsten. Kortom, alle (basis)vaardigheden van het edelsmeden.

Aan het werk

Rammelaar

Bij het maken van deze rammelaar (zie foto) komen al die vaardigheden – en nog veel meer – aan de orde. Het begint met het maken van een ontwerp, een schets van hoe de rammelaar er uiteindelijk uit moet gaan zien. Als dat klaar is, wordt het metaal (zilver) gezaagd en gevijld. Vervolgens wordt het metaal verwarmd en daarna met behulp van een mal en een rubberen hamertje in de gewenste vorm geslagen. Voor de belletjes worden twee bolletjes samen met een oogje in fasen aan elkaar gesoldeerd. Vervolgens wordt een doorgekookt stukje kalfsbot via een pijpje en een kopje erbovenop gesoldeerd. Om alle oneffenheden weg te halen wordt alles geschuurd en tot slot ook nog gepolijst. Dat laatste wordt gedaan in een trommel gevuld met vloeistof en kleine kogeltjes. Er is dan ongeveer 15 uur, verdeeld over twee maanden, aan gewerkt.

De rammelaar

Stadshobbycentrum Het Baken Helmond

Al snel nadat Nelleke de cursus in Geldrop had afgemaakt, werd zij lid van het Stadshobbycentrum Het Baken Helmond, waar ze nu nog elke week een ochtend naartoe gaat om onder begeleiding te edelsmeden. In al die jaren heeft zij vele ringen en armbanden gemaakt, maar ook geboortebekertjes, kettingen, trouwringen voor de kinderen, oorbellen, spang om de hals en fotolijstjes. Ze geeft alles weg aan kinderen en kleinkinderen, familie en kennissen. Zij maakt nooit iets op bestelling, omdat het dan móét en repareert ook geen sieraden voor anderen.

Hoe verder

Voorlopig blijft Nelleke met heel veel plezier doorgaan met edelsmeden op Het Baken. Alle faciliteiten zijn daar aanwezig en het is leuk om andere cursisten te ontmoeten. Gemiddeld zijn er op verschillende tijden zo’n 40 cursisten aan het edelsmeden, waaronder ook leden van de Ladies Day van HGC ‘Overbrug’.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This