De eerste wereldoorlog herleeft rond de Croyse Schaapskooi

Door de Evergreen |
 10 februari 2025

Leden van HGC ‘Overbrug’ die van Stiphout via kasteel Croy naar de golfbaan rijden, komen langs de Croyse Schaapskooi van Gerrit en Els van Wylick. Daar heerst over het algemeen rust, die af en toe wordt onderbroken als er in de tuin of aan het gebouw wordt gewerkt. Binnenin wordt regelmatig geklust en worden hobby’s als koken en schilderen bedreven. Kortom, een rustige landelijke omgeving. Rond 18 januari 2025 stond het daar ineens vol met auto’s en liepen er bijna veertig mensen in en rondom de Croyse Schaapskooi.

Wat was er aan de hand?

Een viertal studenten van de Filmacademie Utrecht had begin november contact gelegd met Gerrit, omdat zij voor het realiseren van hun afstudeerproject een geschikte plek in Brabant aan het zoeken waren. Daar wilden zij een documentaire maken over de zogeheten Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze zoektocht hadden zij het Boerenbondsmuseum in Gemert geraadpleegd en daar werd hen gewezen op de Croyse Schaapskooi gelegen op het landgoed Croy in Aarle-Rixtel.

Dodendraad

De Dodendraad (of Dodenhek) was tijdens de Eerste Wereldoorlog een ruim 300 kilometer lange draadversperring die door de Duitsers langs de grens tussen bezet België en het neutrale Nederland werd aangelegd. Ongeveer van Knokke tot het Vierlandenpunt in Vaals. Op die versperring stond grote elektrische spanning (2.000 tot 5.000 volt), die moest verhinderen dat Belgische burgers en verzetsstrijders en Duitse deserteurs België konden ontvluchten. Daarnaast moest het hekwerk spionageactiviteiten en smokkel tegenhouden. Veel mensen wisten de grens toch te passeren, maar er vielen ook duizenden doden. Al voor de wapenstilstand in 1918 werd er begonnen met het afbreken van de Dodendraad.

Aan de slag

Het script van de studenten was al goedgekeurd, de plek voor de opnamen was gevonden, het budget (komend van de opleiding, fondsen en subsidies) was bijeen gebracht en toen kon er verder worden gewerkt aan de uitvoering. Een manager werd aangesteld die ervoor moest zorgen dat er acteurs, licht- en geluidmensen, kleding uit de WO I, een regisseur, decorbouwers en grimeurs aanwezig waren. Ook moest er op het land een stukje dodendraad worden gebouwd, samen met het wachthuisje voor de grensbewakers. De hoofdrolspeler was de boer, waarvan de boerderij (de Schaapskooi) vlak naast de Dodendraad lag. Hij hielp mensen om de draad veilig te passeren.

Het team

Op 18 januari 2025 werd er van 8.00 tot 22.30 uur gewerkt. De regisseur leidde het gehele team. Op de Filmacademie worden daarna alle opnames door de studenten gemonteerd tot een samenhangend geheel: de documentaire.

Tot slot

De rol van Gerrit bij dit alles was faciliterend. Het beschikbaar stellen van het gebouw en zorgen voor de koffie en de soep gedurende de opnamedag. Hij was vooral onder de indruk van de discipline en toewijding die de studenten tijdens het werk vertoonden. Hun discussies en ambitieuze instelling (soms moest één opname zes keer over) waren hartstochtelijk en prachtig om bij te wonen.
Hij had ervan genoten.

Na al die hectiek op de Croyse Schaapskooi werd het weer stil en keerde de landelijke rust terug.

Redactie Evergreen,
Piet de Jager

Sponsoren

  • GW Storage
  • Engelbert Obers
  • Pete Norman
  • Rijn Schellekens
  • Bart Spoormakers
  • Frans van den Heuvel

Pin It on Pinterest

Share This